Mélyaltatásban

2021.07.21. 11:57

Versenyfutás az idővel – Tüdő-transzplantációra vár a beledi Horváth Szebasztián

„Minden perc számít” – ez a mondat most különösen igaz a beledi Horváth Szebasztiánra, aki donorra vár, hogy elvégezhessék rajta az életmentő tüdő-transzplantációt.

Kustor Réka

Nem indult egyszerűen a beledi Horváth Szebasztián élete. Négy hónapos volt, mikor kiderült, hogy cisztás fibrózisban szenved. A kóros váladéktermeléssel járó betegség súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz. Az édesanya nagyon járatos már a témában, erősen fogja fia kezét, szereti, mellette van, s mindent megtesz a gyógyulásáért.

– Jó ideig kordában tartottuk a betegséget gyógyszerekkel, inhalálással, magas energiatartalmú táplálékbevitellel, nyaranta vénás kezelésekkel – sorolta az édesanya, Szabó Erzsébet.

A csornai Hunyadi-iskola mellett a tehetségesen rajzoló fiatal a Kerényi György Művészeti Iskolát is látogatta.

Jelenleg mélyaltatásban tartják a fiatal fiút, tüdő-transzplantációra, donorra vár.

– Maximalista, amit a fejébe vesz, véghez viszi, türelmes, jó tanuló, lelkiismeretes – jellemezte fiát Erzsébet.

Szebasztián jól vette az élet adta akadályokat, tavaly szeptemberben azonban váratlanul összeomlott a tüdeje. Gyomorszondát kapott, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, de a kitartása megmutatkozott, összeszedte magát. Magántanuló lett, a szobájának állandó kellékévé vált az oxigénpalack, ám így is jól felkészült az érettségire.

– Megvolt a magyar vizsga, majd a matek, utána fáradtan ért haza, nem érezte jól magát, leesett az oxigénszintje és ismét kórházba került – idézte fel az édesanya. Összeesett ismét a tüdeje, az úgynevezett „PTX” iszonyatos fájdalommal jár. Ez nem volt elég, a gyomorszonda megvágta a vastagbelét. Azt mondták, hogy készüljek a legrosszabbra, de Szebi innen is felállt.

Az utóbbi időben azonban a légzése egyre nehézkesebb lett, jelenleg mélyaltatásban tartják a fiatal fiút, tüdő-transzplantációra, donorra vár. Az édesanyja a három műszak mellett mindennap látogatja, Beledről ingázik Budapestre.

– A kórházban jó kezekben van. Érthetően megviseli ez a helyzet, 18 éves, hónapok óta bizonytalanságban van. Engem is megvisel, de a párom és a családom mellém álltak, a tanárai, diáktársai, vállalkozók és magánszemélyek fogtak össze, támogatnak, amit ezúton is köszönök, ahogy a Jóakarat hídján, a Kisalföld olvasóitól érkező 200 ezer forint fel ajánlást is – mondta.

Szükségük is van a segítségre, hiszen anyagilag megterhelő ez az időszak. Közben Szebasztián hazatérésére készítik elő a házukat, hosszadalmas lesz a felépülés. Az édesanya közelében folyton ott a telefon.

– Várom a hívást, bármelyik percben jelezhetnek, hogy megvan a donor.

Szorítunk, Szebasztián! Adományaikat ide utalhatják: 10700024-54409547-51100005, CIB Bank, Szabó Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában