örökség

2021.07.20. 08:34

Benei Laci emlékére futottak – A győri „Életrevalók” szellemisége tovább él, kerekesszékes gyerekekkel mozognak ép emberek – videó, fotók

Idén tavasszal elhunyt Benei László, a győri Életrevalók „alapító” tagja. A mozgáskorlátozott férfi élete felét kerekesszékben töltötte. Balesete után megőrizte pozitív gondolkodását, példát mutatott közösségi szerepvállalásával. Sokakat motivált arra, hogy minél többet sportoljanak. Családja és barátai emlékfutással tisztelegtek Laci előtt.

Szeghalmi Balázs

„Futás” hidegben-melegben

Közel hatvanan gyülekeztek a győri Széchenyi-egyetem mellett, a Lapos tanszéknél. Hétről hétre, minden vasárnap innen indultak sportolni a győri „Életrevalók”. Fagyban, kánikulában Benei László kézzel hajtotta legendás kerekesszékét, míg jó barátja, Kozma Szabolcs futva kísérte Győrzámolyig a töltésen. Itt fordultak meg, majd Győrig folytatták az emlékezetes „futásokat” – a táv mindig 18 kilométer volt.

Apropó, győri Életrevalók. Laci és Szabolcs az igaz történet alapján forgatott francia mozifilm után vette fel csapatnevüket. A sors úgy hozta, hogy egyik főhős abban a történetben is lebénult, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy amennyire lehetett, kalandokban gazdag, teljes életet éljen kerekesszékkel is.

9 km futott a győri aliglátó hölgy

Ezt a pozitív szemléletet igazolta az emlékfutás is. A Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületéből többen érkeztek kocogni, mint ahogy a győrújbaráti „Egy a világunk” alapítvány futói is hoztak magukkal olyan mozgássérült gyerekeket, akik önállóan nem élvezhetik az edzések örömét.

Az indulók között volt Borsodi Erzsébet győri aliglátó hölgy is, aki hű, vakvezető társával, Gesztenye kutyával 9 kilométert futott (!) a fülledt melegben. Legyünk őszinték: sok ép ember azt is elképzelhetetlennek tartja, hogy 1-2 kilométert fusson a kánikulában.

Borsodi Erzsébet és Gesztenye futás közben kísérőjükkel. Fotó: Tóth Kata

Empátia, szolidaritás

A jelenlévő közel hatvan baráttól többen elérzékenyültek; Benei László két gyereke is annyira meghatódott, így inkább azt kérték, hogy most ne kelljen beszélniük édesapjukról.

Benei Laci mottója az egyik emléklapon.

„Ha csak négyen-öten futottunk volna, azt hiszem, Laci akkor is elégedetten nézett volna bennünket felülről. Számára kulcskérdés volt a mozgás öröme. A súlyos balesete után több mint három évtizeden át küzdött, hogy az emberek empatikusabbá váljanak a sérüléssel élők iránt, szolidárisan viselkedjenek velük. Többek közt ezért is támogatjuk Bedők Tímeát, akit Laci is gyakran biztatott életében” – hallottuk Kozma Szabolcstól.

Az utolsó tervek

Laci halála előtt, a győri Életrevalók két célt tűztek ki maguk elé az idei évre. Az egyik az volt, hogy végigmennek a Győr–Pannonhalma bringaúton, a másik, hogy ketten együtt 2021 kilométert gyűjtenek „futásaik” során.

„Félidőben vagyunk. Timivel és Sinkó Sándor győri amatőr futóval eddig több mint 1100 km-t teljesítettünk; ebbe beleszámít az a 66 kilométer is, amelyet az emlékfutás során jött össze” – búcsúzott Kozma Szabolcs. Lényegesek ezek a számok, ám ezeknél is fontosabb az az emberi kapocs, szellemiség, ami összekötötte a győri Életrevalókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában