Az elhivatottságot értékelték

2021.06.21. 07:00

Győri védőnő kapta a Steller Mária Védőnői Díjat

A védőnői hivatás és az egyéni életpályák elismeréseként az ország tizenkilenc megyéjéből egy-egy és a fővárosból két védőnő kapta a 2020-ban alapított díjat.

Sperling Krisztina

20210617 Győr Staller Mária díjat kapott a győri védőnő, Képen: Kertészné Kátai Erika védőnő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Győr-Moson-Sopron megye díjazottja Kertészné Kátai Erika lett, akit Győrben két körzetében is ismerhetnek a kismamák. Az elismerésre Nagy Varga Renáta, az ANTSZ vezető védőnője terjesztette fel. A pályázatokat egy hét tagú zsűri bírálta el. A szakmai szempontokon túl azt is figyelembe vették, hogy mi az a plusz, amit a családokért tesz a jelölt. Kertészné Kátai Erikánál kiemelték, hogy a méhnyakrákszűrés népszerűsítésében végzett munkája példaértékű.

Díjazott védőnők
Fotó: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Már tizenegy évesen elhatározta, hogy védőnő lesz

Kertészné Kátai Erika egy apró nyírségi faluból, Nyirmadáról származik. Az ottani iskolásokból szervezett csapatot a helyi védőnő a Vöröskereszt csecsemőgondozási versenyére. Ettől kezdve Erika már tudta, hogy ezt a hivatást választja. Bár családja és barátai arra biztatták, hogy középiskolának egy gimnáziumot válasszon, ő a mátészalkai egészségügyi szakközépiskolába jelentkezett. Miután ezt elvégezte, a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Főiskoláján szerezte meg felsőfokú képesítését. A főiskola után azonnal munkába állt Tiszabezdéden. Ebben az alig több, mint kétezer lelket számláló faluban tizenhét éven át segítette az asszonyokat.

10 éve Győrben

Hosszú tervezgetés után, 2011-ben határozták el, hogy a kis Szabolcs-megyei faluból Öttevényre költöznek. Kertészné Kátai Erika ekkor kezdett el dolgozni Győrben, a nádorvárosi körzetben, a Sport utcában, majd három évvel később az Újvárosi területet is elvállalta helyettesítőként. Azóta is ezeken a területeken végzi a munkáját.

Ez a munka is sokat változott

Az elismert védőnő lapunknak elmondta: napjainkban már ez a munka sem azt jelenti, mint akkor, amikor elkezdett dolgozni. Mind szakmailag, mind a technikai megoldásokban lépést kell tartania a fejlődéssel. Munkája legszebb részének azt tartja, hogy gyerekekkel, anyukákkal foglakozhat, amire mindig is vágyott. Az viszont nagyon megviseli, amikor azt a döntést kell meghoznia, hogy a gyerek érdekében kiemeljék a családból.

Kertészné Kátai Erika: „Mindig is arra vágytam, hogy gyerekekkel foglalkozhassak.”
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Az anyukák támaszai

Egy védőnőnek nemcsak szakmailag kell felkészültnek lennie, hanem jó pedagógusnak és jó pszichológusnak is kell lennie. Nagyon sok anyuka bizonytalan magában. Nem tudják, hogy jól bánnak-e a babájukkal. Nekik biztatásra van szükségük. Azok a kismamák pedig, akik sajnálatosan elvesztették a gyermeküket, lelki támogatásra szorulnak.

Az a bizonyos plusz

Kertészné Kátai Erika 2008 óta végez méhnyakrákszűrést. Tiszabezdéden ismerte fel, hogy mekkora szükségük van arra a nőknek, hogy helyben hozzáférjenek a lehetőséghez. Itt sem hagyott fel ezzel a munkával. Győrben ő volt az első, aki a szakrendeléseken kívül levette a mintát. Győrben ő volt az első, aki a szakrendeléseken kívül levette a mintát. Ráadásul, már a kolléganője is megszerezte az ehhez szükséges képesítést. Mint mondja, annak ellenére, hogy itt több lehetőség van a szűrésre, van rá igény. Ezen felül pedig rendszeresen vesz részt olyan rendezvényeken, amelyeken a mellrák megelőzéséről, az önvizsgálat módszereiről tart előadásokat.

Steller Mária díj
Fotó: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A díjról:

A prof. dr. Kopp Mária által 2009-ben alapított Három Királyfi Három Királylány Alapítvány a Nemzeti Népegészségügyi Központ védőnői szakterületével együttműködve 2020-ban védőnői díjat alapított. A Steller Mária védőnői díj célja a területi védőnők kiemelkedő szakmai munkájának és elhivatottságának elismerése, különösen a három év alatti gyermekes családok támogatásában, valamint a társadalom figyelmének felhívása a védőnők áldozatos munkájára. A díjat minden évben minden megyéből egy-egy védőnő kapja. A díj oklevélből és plakettből áll, amely Bessenyei Odette szobrászművész alkotása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában