felfedezés

2021.04.21. 12:04

Megújultak a Fertő-táj ékkövei – fotók

Az elmúlt években összesen 406 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból gazdagodott hat Fertő-tájbeli település egy-egy nevezetessége a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának koordinálásával. A turizmus várva várt nyitása után rengeteg új szolgáltatással, megújult látnivalókkal és programokkal fogadják majd a látogatókat.

Etzl Edgár

Fotó: Máthé Daniella

A felújított, valamint a teljesen új látnivalókat hétfőn egynapos projektbemutató keretében tekinthették meg a sajtó munkatársai. Az állomások megismerését segítették a helyi polgármesterek, illetve Taschner Tamás és Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa ügyvezetője és elnöke.

A tematikus bemutató első állomása a fertőbozi Glori- ette-kilátó volt. A franciául „kis ház”-nak keresztelt épületet gróf Széchenyi Ferenc emeltette 1802-ben arra a pontra, ahonnan gyakran csodálták meg a Fertő-tájat József nádorral, a „legmagyarabb Habsburggal”. A 186 méter magasan található kilátó a település főutcájáról pontosan háromszázharminc lépcsőn, Kisboz felől pedig kerékpárral közelíthető meg. Jó időben észak-északkeleti irányban a szemfüles túrázók még a pozsonyi várat is megpillanthatják innen.

Fontos zarándokhely

A második megálló a Hidegségen található Papkert volt. Az édenkertszerű, meditatív helyszín különlegessége a természetvédelmi területen fakadó huszonegy időszaki forrás. A buja növényzet számos madárfajnak, a kisebb-nagyobb álló- és folyóvizek többféle kétéltűnek biztosítanak kiváló élőhelyet. Az itt található Mária-barlang és a benne található, fatimai püspök által ajándékozott Mária-szobor a helyi és máshonnan érkező hívők számára is fontos zarándokhely, a Havas Boldogasszony-kápolna pedig egyre népszerűbb esküvői helyszín.

A műemlékvédelem alatt álló fertőhomoki tájház a sajátos kultúrájú, főleg a mára megfogyatkozott „kaj” nyelvjárást beszélő horvátok lakta település múltját és hagyományait mutatja be. Udvarán terasz, pajtakocsma, illetve új színpad is várja a jövőben a látogatókat. A kiállítás archív felvételek, fotók, hanganyagok és régi használati tárgyak mellett interaktív elemekben is gazdag.

A biciklisek megpihenhetnek

A hazai biciklizés kezdete Hegykőhöz kapcsolódik. Gróf Széchenyi István Angliában ismerkedett meg a kerékpár ősével, a drezinával. A fiáról, Ödönről elnevezett park mellett nemrég új turisztikai vonz- erővel bővült az egyébként fürdőjéről is ismert település. Mariska néni háza a tavat megkerülő évi több ezer biciklis turista egyik fő pihenőhelyeként szolgálhat. Éjjel-nappal nyitva lesz, a mosdót fogyasztás nélkül is igénybe vehetik a látogatók. A Fertő-part egyik központi településén található turisztikai információs ponton a környék értékeit interaktív tábla segítségével fedezhetik majd fel a látogatók.

Az egyik vadonatúj fejlesztés a Fertőszéplakon található Peisonia Látogatóközpont. Az egykor Nádasdy, majd Széchényi és Esterházy családok által is lakott, valamint később magtárként üzemelő épület nemrég készült el. Nevét a Fertő tó latin megfelelője, a Lacus Peiso ihlette. A látogatók a felső szint nagy részét elfoglaló térkép segítségével könnyebben tervezhetik meg kirándulásaikat, megismerhetik a kastély történetét és a helyi élővilágot is elkezdhetik felfedezni.

Útlevéllel a látnivalók között

Az utolsó állomás a sarródi tájház volt. Régen a helyiek sokféle mesterséget űztek a Fertő-parton, Sarród volt az egyetlen hely, ahol gyékényfonással is foglalkoztak a helyiek. Az épület helyiségeiben a régmúlt korok különleges iparát, valamint mindennapjai- nak emlékeit fedezhetik fel a látogatók. A hagyományoknak megfelelően felújított udvaron megtekinthető a falu régi cséplőgépe, valamint a paraszti gazdálkodás korabeli eszközei is.

A Fertő tó és az azt körül- ölelő táj a világ legszebb tájai közé tartozik. Ez 2001 óta hivatalos, az UNESCO ekkor vette fel a régiót a világörökségek listájára. A „Fertő-táj ékkövei- nek” felfedezését a kornak megfelelően telefonos applikáció, illetve világörökség-útlevél is segíti. Utóbbiban tíz helyszín meglátogatásával pecsétek gyűjthetők, ajándékkal gazdagodik, aki ezekből legalább hatot megszerez. Az útlevéllel a benne szereplő turisztikai látnivalók kedvezménnyel látogathatóak.

A Gloriette-kilátó a Fertő-táj legmagasabban fekvő pontjára épült. Az épület bal oldalán látható Taschner Tamás és Kutrucz Gyula polgármester ismertették a Fertő tó történetét és az ahhoz kapcsolódó mondákat.

Címkék#Fertő táj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában