Kilátástalan helyzet – Fedél nélkül maradhat Győrben a nagymama, a fia és az unoka

Kérni mindig nehéz, de ha már nagyon kétségbeesett valaki, kénytelen megtenni. Lapunk alapítványa olvasóink támogatásából tudott segítséget nyújtani egy győri családnak.

kisalfold.hu

A hároméves Péter a nagymama szeme fénye. 

Fotó: Huszár Gábor

A győri Borostyán Anna is már csak lapunk alapítványának támogatásában bízott, amikor beszámolt arról, hogy albérletben él felnőtt fiával és kis unokájával. A gyermeket az édesanyja elhagyta, nem látogatja, támogatást sem fizet utána. Mint írta, a fia a járványhelyzet miatt nem tud elhelyezkedni, így jövedelmük nagyon kevés. A nagymama sokféle betegséggel küzd, többek között cukorbeteg, így munkát vállalni nem tud. A fia ápolási díjat kap az ő ápolására, de az a megélhetésükhöz kevés. Betegen is ő vigyáz a hároméves kisfiúra, míg az apa alkalmi munkára el tud menni.

A hároméves Péter a nagymama szeme fénye.
Fotó: Huszár Gábor

– Egy önkormányzati lakásban éltünk, de eladósodtunk, mert a költségeket nem tudtuk fizetni. Azt kértem, hadd költözzek kisebb lakásba, mert annak kisebb a rezsije. Ezt az önkormányzatnál megígérték, de nem kaptunk. Tavaly november végéig ki kellett költöznünk a lakásból, különben kilakoltattak volna. Szerencsére szedtek össze nekünk pénzt és sikerült kivennünk egy albérletet, hogy ne kerüljünk utcára. Ki tudtuk fizetni a kauciót és a bérleti díjat is kétszer, háromszor, de aztán már nem sikerült. Már vagy 250 ezer forint tartozásunk van, ezért március végén a tulajdonos kikapcsolta a villanyt és a fűtést. Én megértem, de egyszerűen nincs bevételünk – mesélte el kálváriájukat Anna.

Egy-két hónapja beadták a kérelmüket egy szükséglakásra, azt elutasították. Most nincs hova menniük.

Hogy került a család ilyen nehéz helyzetbe? – Nem volt gondunk, amíg egészséges voltam. Piacozni jártam. Két éve meghalt a férjem, beteg lettem.

Négyszer adom az inzulint magamnak naponta. Szerencsére a gyógyszerek kiváltásához van közgyógyellátásom – részletezte az asszony. A fia csak olyankor tud alkalmi munkát végezni, ha ő jól van, márpedig betegségei miatt néha hetekig nem képes felkelni. A kisfiút azonban el kell látni. A gyerek után sem kapnak családi pótlékot, azt az anyuka veszi fel, pedig nagyon nagy szükség lenne rá, mert a pici még pelenkás, és ruhákra, cipőre is szüksége lenne. Ahhoz, hogy óvodába írathassák, az anyának rendeznie kellene a papírjait. A nagymama boldog lenne, ha valaki lakhatásukban tudna segíteni, de annak is nagyon örülne, ha munkát kapna a fia.

Az asszony elsírta magát örömében, amikor átadtuk alapítványunk pénzbeli támogatását és a bencések által összegyűjtött tartós élelmiszerekből álló szeretetcsomagot. Úgy érzi, egy kis levegőhöz jutottak az adományok által, mindenkinek hálás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában