Kutatható dokumentumok kommentárokkal

2021.04.16. 17:58

Blog mutatja be a győri Széchenyi István Egyetem múltjának kincseit

Hiánypótló kezdeményezéssel egészült ki a győri Széchenyi István Egyetem levéltárának tevékenysége.

Széchenyi István Egyetem

Forrás: Szécshenyi István Egyetem

A járvány miatti lezárások időszakában is elérhetővé vált az egyetem kincseinek kutatása. Blogon keresztül pillanthatunk be a győri felsőoktatás elmúlt évtizedeibe, a levéltárban őrzött és digitalizált korlenyomatok segítségével.

Fotó: Szécshenyi István Egyetem

Tavaly nyár óta működik hivatalosan a Széchenyi István Egyetem Levéltára. Homor Péter levéltáros, az egyetem múltjának kincstárnoka egy éve érkezett az intézménybe, amikor felmerült az egyetemi levéltáralapítás gondolata. Ez olyan izgalmas kihívásnak ígérkezett, melyben a kezdetektől szeretett volna részt venni. Az első győri hónap után pedig elindította a levéltár blogját is, melyben érdekes, korjellemző egyetemi dokumentumokat tesz közzé rövid kommentár kíséretében, sokak örömére.

Arra a kérdésre, hogy miért érezte szükségét egy ilyen blognak, Homor Péter egyértelműen fogalmazott: „Akik fiatalkoruk legszebb éveit a felsőoktatásban töltik, azok számára mindenképp érdekes lehet egy ilyen múltőrző oldal. Ezzel kapcsolódok az egyetemi alumnihoz, az öregdiákokat összefogó közösséghez.” Hozzátette, hogy könyvtáros kollégáival egyetértettek abban, hogy az Egyetemi Könyvtár és Levéltár az emlékek őreként jól illeszkedik a könyvtár feladatrendszerébe azzal, hogy gyűjti a jogelőd intézményekre vonatkozó történeti dokumentumokat.

Homor Péter
Fotó: SZE

A bloggal kapcsolatban kiemelte, fontosnak tartja, hogy a győri felsőoktatás emlékeit, az elődintézmények iratanyagát megőrizzék az utókor számára, és minél szélesebb körben kutathatóvá tegyék. Példaként említette a jogelőd Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola és a Széchenyi István Főiskola folyóiratait, plakátjait és meghívóit, amik az egykori hallgatók számára nosztalgikus különlegességek lehetnek. Hozzátette, hogy ezekből egyelőre kevés van a levéltárban, ezért szívesen fogadnak felajánlásokat, akár digitális formában is.

A Széchenyi István Egyetem Levéltárának blogja elérhető az Egyetemi Könyvtár és Levéltár, és azon belül a levéltár oldaláról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában