Nem kellenek autók az erdőkbe

2021.04.07. 13:21

A pihenni vágyók védelmében fokozott ellenőrzéssel védik a kirándulóhelyeket Győrben

Behajtani tilos! Ilyen jelentésű, frissen kihelyezett közlekedési táblákkal szembesültek a napokban a Püspökerdő több helyén az arra járók. Az apropó Győr, de a jelenség általános: a Szigetköz védett területeit szintén táblák őrzik. Miért volt szükség kihelyezésükre?

Gyurina Zsolt

Ilyen behajtást tiltó táblákat helyeztek el a napokban az erdei utak elejére. Felvételünkön Altritter Sándor erdész.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Több felháborodott jelzést kaptunk, hogy a sétautakon autók, motorosok zavarják a sétálókat, sportolókat, pihenőket. Radnóti Ákos győri alpolgármester ugyancsak kérte, intézkedjünk, hogy a jelenség megszűnjön, hiszen az erdei úthálózat a gyalogosokat, a pihenni vágyókat várja. Máshol sem engedik meg parkerdőben az autós, motoros közlekedést – adott magyarázatot a táblákra Limp Tibor, a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. erdészeti igazgatója.

Valóban: ahogy beköszöntött a jó idő, sokan keresik fel a népszerű kirándulóhelyeket. A gond az, hogy egyesek autóval hajtanának az erdő közepébe, a bográcsozóhelyekre, illetve a zöldterületeken fekvő játszóterekhez. Nem ritka, hogy az erdei tornapályán futókat dudálja le az útról a négykerekű.

– A Püspökerdőben sorompót nem helyeztünk ki, az esetleges behajtási lehetőséget a kiegészítő táblák szabályozzák, vagyis a meghatározott utakra eljuthatnak a kerékpárosok, a horgászok. A mozgáskorlátozottakra is igyekszünk figyelni. Mindenki szabadon behajthat a Révfalu felőli játszótérhez, a tisztáshoz, a kalandparkhoz, az erdőben található legkedveltebb piknikezőhelyekhez. Viszont egyetlen úton sem adunk lehetőséget krosszozásra, quadozásra. Remélem, mindenki megérti, hogy ezek az intézkedések a kirándulók, pihenni vágyók és az erdő védelme érdekében születtek – szögezte le az erdészeti igazgató.

Mint Limp Tibor kifejtette: valamennyi, az erdőbe vezető úton megjelennek majd a Behajtani tilos! táblák, de indokolt esetben adnak behajtási engedélyt. Természetesen az indoknak megalapozottnak kell lenni, az engedély nem formalitás lesz, tette hozzá. Úgy gondolja, ezzel az intézkedéssel a túlnyomó többség érdekét szolgálják és csak a többi embert figyelmen kívül hagyó szűk réteget korlátozzák. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a szabályok betartatásában a legnagyobb segítséget a Városrendészettől kapják. Szükség esetén ők büntethetnek. A mezőőri szolgálat, a rendőrség szintén ellenőriz, utóbbi büntethet.

Ilyen behajtást tiltó táblákat helyeztek el a napokban az erdei utak elejére. Felvételünkön Altritter Sándor erdész.

Fotó: Csapó Balázs

Egyesek autóval hajtanának az erdő közepébe. Nem ritka, hogy az erdei tornapályán futókat dudálja le az útról a négykerekű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában