Vitrinbe került a családi hagyaték

2021.03.20. 06:34

Visszakapta megőrzött régi kulcsát a városháza Győrben

Józsáné Tátrai Edit édesanyja hagyatékának rendezése közben talált rá a régi kulcsra, amiről úgy tudja, hogy az a városháza régi zárját nyithatta. Úgy gondolta, hogy a családi emlék akkor lenne méltó helyen, ha visszakerülne egykori helyére, a városházára. Elgondolását tettek követték, és végül személyesen adhatta át azt Dézsi Csaba András polgármesternek.

Sperling Krisztina

Forrás: Dézsi Csaba András Facebook oldala

Józsáné Tátrai Edit nagyapja, Tátrai László hosszú éveken át volt a városháza portása, a ’80–90-es években töltötte be ezt a posztot. A városháza kulcsát mindig magánál tartotta. Nagyon szerette a munkáját, a nyári szünetekben sokszor magával vitte az akkor még óvodás Editet, akinek mindent megmutatott, amit csak lehetett. „Még a toronyba is magával vitt, amikor át kellett állítania az órát, mert azt is ő csinálta” – emlékezett vissza az asszony, akinek még most is – amikor felidézte ezeket a pillanatokat –, az izgatottság tükröződött az arcán.

Sok-sok emléket őriznek a régi fényképek

Tátrai László igazán sokoldalú ember volt. Apja örökeként vitte tovább a cipészmesterséget, pannonhalmi házukban dolgozott suszterként, de fiatalon volt futballbíró és zenélt egy fúvószenekarban is – mesélt nagyapjáról Edit, aki egyre-másra húzta elő a régi fényképeket az albumokból.

„A papa halála után egy borítékban találtunk rá a házában arra a fotóra, amin a városháza előtt állva örökítették meg, és ekkor találtuk meg a kulcsot is. Anyu mondta akkor, hogy ez volt a városháza kulcsa. A szüleim otthon a vitrinben tartották ezeket. Már sajnos egyikük sincs köztünk, lassan egy éve, hogy anyu is elhunyt. Nemrég kezdtük el kiüríteni az ő lakását, így akadtak ezek is a kezembe. Az első gondolatom az volt, hogy a papa megérdemli, hogy méltó helyre kerüljenek ezek a tárgyak, amik az emlékét őrzik” – mesélte Józsáné Tátrai Edit.

Józsáné Tátrai Edit édesanyja hagyatékának rendezése közben talált rá a régi kulcsra
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Nem számított a találkozásra

A gondolatot tettek követték, Edit felkereste Sík Sándor önkormányzati képviselőt – akinek Győrszentiván is a körzetéhez tartozik, és mint állatorvost is jól ismerik –, hogy segítséget kérjen tőle. Arra kérte a képviselőt, hogyha van rá lehetősége, adja át az üzenetét Dézsi Csaba András polgármesternek, hogy szeretné neki ezeket a tárgyakat felajánlani. Legnagyobb meglepetésükre azt a visszajelzést kapták, hogy a polgármester személyesen szeretné átvenni a kulcsot az önkormányzat nevében. Egyáltalán nem számított erre, ő mindössze a portán hagyta volna a csomagot.

Józsáné Tátrai Edit sok emléket őriz nagyapjáról. Úgy gondolja, hogy most méltó helyre került a családi emlék. Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Örömmel fogadják a felajánlásokat

„Nagyon jó volt találkozni Dézsi úrral, aki nagyon örült az ajándéknak. Látszott a szemén. Mivel ő is ott lakott, ahol én kisgyerekként, akkoriban sokszor találkoztunk, apukámmal gyakran beszélgetett. Akkor én őt még csak doktor bácsinak ismertem, de emlékezett rám” – mesélte az asszony, aki azt is hozzátette, hogy a polgármester azóta sem változott semmit.

Dézsi Csaba András polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy nagyon örült az ajándéknak, ami nem az ő, hanem a győri önkormányzat tulajdonába került. Nagyra becsüli, hogy Józsáné Tátrai Edit felajánlotta az önkormányzat részére a családi emléket. „Mindig öröm, ha az önkormányzat részére nagylelkű felajánlás érkezik, főleg akkor, hogyha ez a relikvia a városháza történetével kapcsolatos” – mondta.

 

A városháza régi kulcsát és Tátrai László fényképét a városháza többi emlékét őrző vitrinben helyezték el, amit bárki megtekinthet a hivatal első emeletén. Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában