Űrkutatás

2021.03.03. 14:31

A Mosonshow már a Marson

A NASA Mars 2020 missziója keretében a Perseverance Mars- járója már februárban eljuttatta a mosonmagyaróvári makettkiállítás, a Mosonshow hírét a világűrbe. A 2026-os űrutazásra magunk is regisztrálhatunk, hogy a szondák fedélzetén elküldjük nevünket. Hogy hogyan, Méry István Szlovákiában élő, megyei kötődésű nyugdíjas repülőmérnököt kérdeztük, aki még a Kisalföld napilap beszállókártyáját is elkészítette. Öt év múlva irány a vörös bolygó!

Mészely Réka

Méry István nyugdíjas repülőmérnök a repülés és űrkutatás megszállottja, aki örömmel mutatja makettjeit.

Az idei év a tudomány, konkrétan az űrkutatás részére egy nagyon fontos mérföldkő. Most ünnepeljük Jurij Gagarin első emberként történt űrrepülésének 60. évfordulóját. 1961. április 12-én először hagyta el ember a saját bolygóját és megnyitotta azokat a lehetőségeket, amelyekről mindig álmodozott. Hat évtized alatt az űrrepülés megnyílt tudósok, orvosok, tanárok előtt, sőt, az utóbbi években megjelentek az „űrturisták” is, akik busás áron jutottak hozzá a repülés öröméhez a világűrben. Lassan eljön az idő, amikor a világűrbe bárki eljuthat. Persze űrhajóval csak a kiválasztottak. Azonban a nyilvánosság előtt is megnyílt az az izgalmas lehetőség, hogy a világűr bármelyik sarkába eljuthasson, igaz, a legtöbbünknek erre csak virtuálisan van lehetősége.

A Repülés és űrkutatás szerelmese

– Az amerikai NASA már régebben megadta azon lehetőséget a rajongóknak, hogy elküldhetik nevüket a világűrbe. Ezzel az aktivitással is szeretné mérsékelni azok véleményét, akik a világűr kutatására szentelt

óriási pénzek összegét kritizálják. Ha elgondolkozunk, ma az űrhajózás nélkül nem volnánk képesek létezni, „működni”, cselekedni. A legbanálisabb dolgoktól, amikre nem is gondolnánk, a különféle praktikus applikációkon keresztül egészen a legbonyolultabb tudományos kísérletekig – osztja meg véleményét Méry István, aki a repülés és az űrkutatás szerelmese, míg másik szenvedélye a makettezés. A Szlovákiában élő, ám rajkai és győri kötődésű férfi Egresi Andrással, a Mosonmagyaróvári Makettező Klub és Egyesület elnökével két évtizede ápol kapcsolatot.

Méry István nyugdíjas repülőmérnök a repülés és űrkutatás megszállottja, aki örömmel mutatja makettjeit.

Hírnevét terjeszteni kell

– Engem is nagyon érdekel a makettezés, rendszeresen figyeltem a mosonmagyaróvári makettkiállításokat. Cseh barátaim, főleg Ceské Budejovice városából, minden évben csak szuperlatívuszokban beszéltek az ottani eseményről, városról, szervezésről és az emberekről, meg a gasztronómiáról. Évről évre örömmel tértek oda vissza. Sajnos, most az ismert események miatt ez nem lehetséges. A makettshow-t Európa egyik legszínvonalasabbjának tartják. A hírnév a szervezők és a versenyzők érdeme. Én meg elhatároztam, hogy mindez nem maradhat csak közöttünk, hanem a hírnevét terjeszteni kell. Például a világűrbe is. Talán nevetségesnek tűnik, de lehetséges – magyarázza a nyugdíjas repülőmérnök.

Bárki elküldheti a nevét

Lehetőségünk van arra, hogy a szondák fedélzetén elküldjük a nevünket. A NASA a regisztráció után elkészíti a névre és sorszámra szóló, letölthető beszállókártyát. Egyben egy térképen megmutatják, melyik országból hányan jelentkeztek. A honlapon lehetőség van barátok, ismerősök, szervezetek meghívására is, ha nem akarunk egyedül „utazni”. A regisztráció ingyenes, bárki képes elvégezni.

A NASA nagy sikerű Mars 2020 missziója keretében a Perseverance Mars-járója már eljuttatta a Mosonshow hírét a világűrbe.

Egyszerű igényelni

István a Kisalföld napilapot is regisztrálta a 2026-os újabb Mars- misszióra, és elküldte a saját beszállókártyánkat. Igazi meglepetés, hogy a Perseverance Mars-járója fedélzetén már ott lehetett a nevünk, és a 2026-os Mars-misszióban is „részt vehetünk”. Itt lehet regisztrálni >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában