kaszálás, kotrás

2021.02.08. 16:42

Munkák a Bősárkány-Réti-csatornán: a víz útja a Tóközbe

Tavaly a Bősárkány-Réti-csatorna kaszálásával, kotró- és fenntartó út készítésével kezdődtek, s idén többek között vízkivételi zsilip, összekötő csatorna építésével folytatódnak az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkálatai, melynek eredményeképp megvalósul a Tóköz vízutánpótlása.

Kustor Réka

A Kis-Rába vízpótló rendszernél, a Kapuvár–Bősárkányi-csatorna és a Szegedi-csatorna torkolatánál a legnagyobb szárazságban is túlfolyó víz figyelhető meg. Szabad vízkészlettel rendelkezünk a térségben, amely a vízpótló rendszerből mezőgazdasági célra felhasználható lehet a Tóköz északi területén.

– Ehhez a víz eljuttatása érdekében a vízutánpótlás útvonalát folyamatossá kell tenni, ezért első lépésként szükséges a Kapuvár–Bősárkányi- és Bősárkány-Réti-csatornák összekötése, s a vízkivételi zsilip megépítése. A Bősárkány-Réti-csatorna felső szakaszának kotrására az „Infrastrukturális hiányok felszámolására irányuló fejlesztések” tavalyi forrása adott lehetőséget.

– A múlt évi tényleges munkavégzés a Bősárkány-Réti-csatorna kaszálásával, kotró- és fenntartó út készítésével kezdődött, majd kotrással folytatódott a csatorna felső szakaszán, Bősárkány térségében. Idén ugyanezen forrás keretéből építjük meg az említett vízkivételi zsilipet, amelyen keresztül biztosítható lesz a Kis-Rába vízpótló rendszerből a vízpótlás a tavaly elkészült, már megfelelő műszaki állapotban levő Bősárkány-Réti-csatornába – emelte ki Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, aki a további tervekre is kitért. – A munkák ezzel nem fejeződnek be, mivel szükség lesz még több helyen összekötő csatorna építésére, csatorna- és műtárgy-rekonstrukcióra, hogy a víz eljusson a Tóközbe. A vízrendszer további fejlesztése a forrásigény nagysága miatt az elkövetkezendőkben csak projekt keretében valósítható meg. E térség vízpótlása a tervezett ágazati beruházások között szerepel, kivitelezése az öntözésfejlesztési források rendelkezésre állásának függvénye – mondta Németh József.

A rendszer teljes kiépítése után a Kis-Rába vízpótló rendszerből átkormányzott vízzel a Tóköz keleti területei részesülhetnek utánpótlásban, mely öntözési, halgazdálkodási, ökológiai és természetvédelmi célokra is hasznosítható lesz.

Végül, de nem utolsósorban a sok helyütt gondot okozó, vízbe dőlő fák mentesítésére is rákérdeztünk, melyről megtudtuk: amennyiben az érintett medrekben bedőlt fa található, a vízpótlás érdekében azokat eltávolítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában