Divattörténelem

2021.02.15. 10:44

Győri divattervező ötlete alapján rendezik új kötetbe 70 év esküvői öltözeteit – fotók

Hat évvel ezelőtt jelent meg a Magyar Esküvői Divat 1940–1980 című könyv, amely Győr-Moson-Sopron megye korszakos menyegzői viseleteit mutatta be. Most készül a kibővített, nagyobb lélegzetű folytatás, amely komoly kihívás elé állítja az alkotókat. A második kötetről Tánczos Anita divattervezőt, ötletgazdát kérdeztük.

kisalfold.hu

Felvételünkön Tánczos Anita.

Fotó: Nagy Gábor

– Hogyan született az első könyv és mi inspirálta a nagyobb lélegzetű, kortörténeti dokumentumnak beillő folytatást? – kérdeztük Tánczos Anita divattervezőt, a kötet ötletgazdáját.

– A Magyar Esküvői Divat könyv ötlete 2011 karácsonyán, családi körben született meg és édesapám inspirálta. A családunk felmenőinek esküvői fotóit nézegetve előkerültek a hozzájuk tartozó történetek is. Akkor döbbentem rá, hogy Magyarországon nincs hasonló átfogó divattörténeti kordokumentum. Apu rávilágított, hiteles kiadványt kizárólag családi fotóalbumokból begyűjtött memorandumokból lehetne összeállítani. Az országos könyv ötlete ekkor született.

– Az új kötet az 1920–1990-ig terjedő időszak esküvői divatját fogja össze. Laikus szemmel ez óriási munkának tűnik. Hogyan kezdtek neki?

– Alaposabban átgondolva ennek a valóban hatalmas munkának a volumenét, a gyűjtőmunka nehézségeit, első körben a megyét összefoglaló albumot jelentettem meg. Fontos szempont volt, hogy az ötlet és a könyv tematikája a későbbiekben élvezze a szerzői védettséget, azaz általunk folytatható legyen. Az első, megyei kötettel az országos projekt megvalósítását is feltérképezhettük.

Felvételünkön Tánczos Anita.
Fotó: Nagy Gábor

Békésből és Tolnából érkezett a legtöbb fotó

– Hogy halad a munka a második kötettel és honnan érkeznek a fotók?

– Az országos könyvön egy kilencfős csapat dolgozik. Mindenkinek megvan a feladatköre és a munka előrehaladtával folyamatosan bővülünk. A csapat gerincét Goda Gabriella divattervezővel és Komáromi Mónika stílustanácsadóval hárman alkotjuk. Együtt határozzuk meg az irányt és döntünk a fontosabb lépésekről. Jelenleg több mint kétezer beküldött fotónál tartunk. A legtöbb fotó Békés, Tolna, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy és Pest megyéből érkezett. Április végéig várjuk a fotókat, majd a szerkesztői munka megkezdése miatt egy zárást kell csinálnunk. A fotókat továbbra is fogadjuk, Facebook-oldalunkon közzéteszünk és a vándorkiállításra az utólag beérkezettekből is fogunk válogatni.

 

Mesélnek a fotók

– A fotókkal többnyire történetek is érkeznek. Vannak-e már különleges, érdekes fotótörténetek?

– Elmondható, hogy a beérkezett történetektől emberi arcot ölt az adott kor divattörténete. Személy szerint lenyűgözőnek találom a múlt menyasszonyait, nem csupán a fotók, de a hozzájuk fűződő történetek alapján is.

Kaptunk például olyan fotót, amelyen a menyasszony egyedül van. Az esküvő másnapján a férj bevonult katonának, és öt év múlva lehettek újra együtt. De gyűjteményünket gazdagítják a frontról küldött, a remény és reménytelenség könnyeivel átitatott szerelmes levelek is.

Van úgy, hogy egy fotó mesél el történelmi momentumot: az egyik ’40-es években készült portrén mosolygós fiatal zsidó pár utolsó boldog pillanata égett bele a papírba. Őket nem sokkal később deportálták, majd soha többé nem hallott róluk senki.

– Milyen markánsabb esküvői divattrendek figyelhetők meg az egyes korszakokban?

– A kötet által felölelt hét évtized magyar esküvői viseletei jól megfigyelhető, jellegzetes elemeket tartalmaznak. Ezekre az adott kor történelme és gazdasági helyzete egyaránt befolyással volt. Nagyon érdekesnek találtuk például a háború előtti és utáni időszak kontrasztját. A ’80-as éveket kimondottan kreatív időszaknak tartjuk, a menyasszonyok rendkívüli leleményességgel találták meg a módját, hogy az általuk elképzelt ruhában mehessenek férjhez.

– Mekkora lélegzetűre tervezik és mikor jelenhet meg az új kötet?

– A könyv megjelenését idén tervezzük. Ezt követően dokumentumfilmet forgatunk a témáról. Ezenkívül több ötletünk és tervünk is van, ezekről folyamatos tájékoztatást nyújtunk majd.

Még várják a fotókat

Az esküvői fotókat és a hozzájuk tartozó történeteket továbbra is várják a magyareskuvoidivat.hu weboldalon és a „Magyar Esküvői Divat 1920–1990” Facebook-oldalon. A fotók és történetek Messenger-üzenetben és e-mailen küldhetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában