enyhítés

2021.01.27. 06:45

Gyilkosság Abdán – Megkéselte apa a fiát: hat helyett két év után szabadulhat

Részben enyhítették az elsőfokú ítéletet az abdai késelő apa ügyében.

Simon Roberta

Ítéletre várva – Az idős férfi tettét beismerte, de azt nem, hogy ölni akart. Kedden is meg volt törve, könnyeit törölgette. A másodfokú bíróság döntését egy padon ülve, magába roskadva várta.

Fotó: Csapó Balázs

A Győri Ítélőtábla kedden részben megváltoztatta a Győri Törvényszék ítéletét annak a 79 éves abdai édesapának az ügyében, aki a veszekedés hevében halálosan hasba szúrta 51 éves fiát 2018 októberében. A hat év, hat hónap börtönbüntetést a törvényi minimumra, öt évre mérsékelte a másodfokú bíróság.

Ítéletre várva – Az idős férfi tettét beismerte, de azt nem, hogy ölni akart. Kedden is meg volt törve, könnyeit törölgette. A másodfokú bíróság döntését egy padon ülve, magába roskadva várta.
Fotó: Csapó Balázs

Az elsőfokú bíróság által alkalmazott szabadságra bocsátás kedvezményét sem kétharmadban, hanem felerészben állapították meg. A bűnügyi felügyeletben eltöltött idő beszámításával mintegy két év után feltételesen szabadságra bocsátható.

A nyilvános ülés ellenére zárt ajtók mögött zajlott tegnap a Győri Ítélőtáblán annak a 79 éves abdai apának a tárgyalása aki 2018-ban egy veszekedés hevében leszúrta fiát egy kenyérszeletelő késsel. A járványügyi szigorítások miatt különleges bánásmódot igénylő személynek minősül a hatvanötödik életévét betöltött személy is, ezért a sajtó képviselői nem tartózkodhattak a tárgyalóteremben.

Korában írtuk

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/igy-siratta-fiat-a-keselo-abdai-edesapa-fotok-6596877/

A Győri Ítélőtábla tárgyalóterme előtt várakoztunk az emberöléssel vádolt apával, két kísérőjével és védőügyvédjével dr. Faragó Péterrel. A tárgyalás pontosan 9 órakor kezdődött, a perbeszédeket gyorsan letudták, majd nagy lendülettel nyílt a tárgyalóterem ajtaja. Vágni lehetett a feszültséget a folyosón – nem csoda, hiszen ebben a korban és állapotban a közel hét év felérne akár egy halálos ítélettel. S. Á. I. tettét korábban többször beismerte, de azt nem, hogy ölni akart. Most is megtört volt, könnyeit törölgette. A másodfokú bíróság döntését egy padon ülve, magába roskadva várta.

Hosszú percekig tanácskozott dr. Kovács Tamás tanácsa, majd megszólalt a hangosbemondó: „Fáradjanak a tárgyalóterembe ítélethozatalra.” A teremben tartózkodók állva hallgatták végig a másodfokú bíróság ítéletét, majd következett az indoklás. Egy óra múlva újra kinyílt a tárgyaló ajtaja, a feszültség ekkor már elillant, megszületett az ítélet.

Dr. Ferenczy Tamás bíróhoz, a Győri Ítélőtábla sajtószóvivőjéhez fordultunk, hogy megtudjuk, mi lett a másodfokú bíróság döntése az emberöléssel vádolt S. Á. I. ügyében.

– Az ítélőtábla részben megváltoztatta az elsőfokú döntést, hat év hat hónap helyett öt év börtönbüntetésre ítélte az apát. A büntetés felének letöltését követően viszont szabadságra bocsátható a vádlott. Dr. Kovács Tamás tanácsa egyetértett a törvényszék álláspontjával abban, miszerint emberölés bűntette miatt kell felelnie a férfinak. Az ítélőtábla megítélése szerint a bűncselekmény tárgyi oldalához sorolható körülmények súlyából arra lehet következtetni, hogy a vádlott nem kívánta a sértett halálát, de abba belenyugodott. A vita hevében egy nagy méretű késsel 10–12 centiméteres szúrócsatornát okozott és olyan testtájékon sértette meg a fiát, amiből életveszélyes sérülést okozott a sértettnek. A fia hasát megnyitotta a szúrással, mely érintette a vastagbelet, a gyomrot és a hasi nyálkahártyát is. A szakszerű orvosi beavatkozások ellenére a férfi másnap elhunyt – sorolta a szóvivő. A bűncselekmény alanyi oldala is közrejátszott abban, hogy emberölésnek minősüljön ez a cselekmény, hiszen a vádlott indulati állapotban követte el tettét. Részben enyhe fokú ittassága miatt, részben pedig a fia aznapi erőszakos, tiszteletlen fellépése miatt – tette hozzá.

Dr. Faragó Péter ügyvéd, az idős vádlott védője lapunknak elmondta: – Az elsőfokú ítélet ellen téves minősítés okán, a megállapított tényállás hiányossága és eltérő minősítés miatt enyhítésért jelentettem be fellebbezést. Összeségében örülök az enyhítésnek, erre számítottam. Az ítélőtábla ember-

ölést állapított meg, álláspontunk szerint a cselekmény inkább a halált okozó testi sértés irányába mutat. Viszont a törvényszékkel ellentétben a másod-

fokú bíró kitért indoklásában arra, hogy az apa nem akarta megölni fiát, nem kívánta a halálát. A döntés ellen fellebbezéssel élhetünk, ezt mérlegelem és egyeztetek védencemmel. Ami jó hír, hogy a bűnügyi felügyeletnek a mai nappal vége, leveszik a nyomkövetőt a lábáról – zárta az ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában