Ámulatba ejtő betlehem

2020.12.24. 18:18

Az idei karácsonyra különlegességgel készült a sopronhorpácsi Pál atya

Szakemberek segítségével tíz négyzetméteres betlehemi makettet készített, amiben mozgó alakok is lesznek. Kíváncsi a hívek reakciójára, reméli, sikerül örömet szerezni nekik.

Papp Fanni

Kovács Pál atya különleges betlehemet készített, amit a jövőben szeretne nagyobb közönség előtt is megmutatni és kiállítani.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Máthé Daniella

A sopronhorpácsiak betleheme közel-keleti stílusban készült, az alakok vonásai keletiesek, ahogyan a környezet is. A betlehem központi témája az istálló, ahol Jézus születését láthatjuk a Szűzanyával, Szent Józseffel és a körülöttük lévő szamárral, ökörrel, valamint a bárányokkal. Mindezt városias környezetben helyezi el, a városfalon túl pedig a pásztorok mezejét láthatjuk.

– Kiemelkedő szerepet kapott az a pásztor, aki észreveszi az angyalt az égen, és nyájával indul a város felé. Jellegzetességei még az apró részletekkel gazdagított, kézzel készült alakok, valamint megfigyelhetőek munkaeszközök, kenyér- és gyümölcskosár is. Van egy szökőkút és egy forrás is, amibe vízkeringtető rendszert szereltek – részletezte Kovács Pál atya. Hozzátette, szinte az összes bábu mozog, úgy kell elképzelni, mint egy árammal működtetett vasúti terepasztalt. A hatvanöt bábu Olaszországból származik.

Kovács Pál atya különleges betlehemet készített, amit a jövőben szeretne nagyobb közönség előtt is megmutatni és kiállítani.
Fotó: Máthé Daniella / Kisalföld

A betlehem augusztus közepe óta épül, és körülbelül száz munkaóra van benne. Az épületek hungarocellből készültek, amit egy ausztriai betlehemépítő vállalkozás vezetője készített.

– Mintegy tíz szakember dolgozott a maketten, köztük volt kárpitos, varrónő és villanyszerelő is. Tirolból vártam még egy festőművészt, aki a hátterébe festett volna utakat és sivatagot, de ez sajnos elmaradt a pandémiás helyzet miatt – mondta az atya, aki hozzáfűzte, a mostani állapot még nem végleges. A három király alakja majd csak január elsején kerül fel, ahogyan a szentírás szerint is később történt az ő érkezésük. Másrészt a jövőben szeretné még tovább bővíteni és részletgazdagabbá varázsolni a betlehemet. Azt is elárulta az atya, hogy nagyon kíváncsi a hívek reakciójára, főleg azt várja izgatottan, milyen hatással lesz a gyerekekre.

A különlegesen szép betlehemet a plébánián lehet megtekinteni, legkorábban december 24-én, a reggeli misét követően. Nyitott ajtókkal várja híveit az atya december 25-én, 26-án, és január 1-jén 1 órától este 7-ig. – A betlehemet február 2-ig a meghirdetett időpontokon kívül is meg lehet nézni, várok mindenkit szeretettel, de előtte lényeges lenne egyeztetni velem – zárta gondolatait Kovács Pál atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában