A víz nem ismer határokat

2020.12.15. 12:12

A Fertő tó jó vízminőségének és ökológiai állapotának megőrzését segíti a REBEN projekt

A Fertő vízminőségének átfogó vizsgálata és konkrét intézkedések kidolgozása volt a feladata a most záruló, osztrák–magyar REBEN projektnek. A cél a tó jó vízminőségének, ökológiai és kémiai állapotának fenntartása.

Bódvai Ildikó

A nád szerepe fontos a vízminőség javításában, mert megköti és felhasználja a szerves anyagokat.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Magasi Dávid

Határon átnyúló feladat a Fertő tó fenntartható fejlődésének biztosítása. A tó magyarországi területe hetvenöt négyzetkilométer, ennek mintegy nyolcvan százaléka nádas. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és Burgenland tartomány 2017 januárja óta működött együtt a REBEN elnevezésű Interreg-projekt keretében. A vízminőséggel kapcsolatos kutatás gyakorlati célja a jelenlegi ökológiai állapot hosszú távú fenntartása, valamint egy vízminőség-védelmi és vízgazdálkodási terv kidolgozása a két ország szakembereinek közreműködésével.

A most záruló projektben a Neusiedler See-Seewinkel és a Fertő–Hanság Nemzeti Park is részt vett.

Sütheő László, az Éduvízig műszaki igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: a 2014-es Fertő tó Stratégiai Tanulmány adataira alapozva, az osztrák és magyar közreműködők által elvégzett vizsgálatok eredményeinek felhasználásával közös kezelési terv készül. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a tó jelenlegi jó állapota hosszú távon fenntartható legyen, a nádas és a nyílt víz aránya se változzon jelentősen.

– A munkában a két ország több egyetemének és kutatóintézetének különböző területet képviselő szakemberei is részt vettek, ami igen magas szintű, átfogó együttműködést eredményezett – tette hozzá Sütheő László.

A kezelési tervben többek között szerepel a vízgyűjtő területről származó szennyezőanyag-bevitel csökkentése, a hordalékfogó tárolók rendszeres karbantartása, a kikötőkben és a fürdőhelyeken az iszap kotrása, a vízminőséget javító nádgazdálkodás, valamint a tavat tápláló Wulka patak áramlásának a nádas övezetbe vezetése. Konkrét javaslatokat fogalmaznak meg a nádasban új csatornák kialakítására, illetve a meglévők gondozására. A projekt december 15-i online zárórendezvényének középpontjában a kezelési terv megvitatása szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában