Az elfogadásért is futnak

2020.10.30. 07:31

A kisalföldi Életrevalók jövőre úgy tervezik, végigmennek a Győr–Pannonhalma kerékpárúton – galéria

Unikum, ahogy hétvégenként Benei László és Kozma Szabolcs sportcipőt húz és mozogni indul a folyók városában. Riport a győri futóközösség színes egyéniségeiről, akiknek rengetegen szurkolnak a közösségi médiában is.

Szeghalmi Balázs

2020.10.28 A gyõri egyetemi oktató és mozgáskorlátozott barátja közös futásai B-J Benei László és Kozma Szabolcs Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Gyõr

Fotó: NAGYGABOR

Gond nélkül a Baross hídon át

„Mindenkinek nehéz 2020, mégis pozitívnak kell maradni! Szürkehályog-műtéttel indult az évem, több betegség levett a lábamról. Így is 600 kilométert futottunk közösen Szabolccsal” – mondta el a Kisalföldnek a mozgáskorlátozott Benei László.

A 62 éves győri férfi korát meghazudtolóan fiatalos, remek erőben van, háromkerekű kézibringáját gond nélkül tekeri át a Baross hídon. A nyolcvanas évek végén baleset következtében került kerekesszékbe.

Ezer kilométernyi sport

„Tavaly több mint 1000 kilométert sportoltunk közösen. Idén ettől elmaradunk, de így is örülünk az együtt töltött időnek, a mozgásnak. Az a jó a közös futásokban, hogy nincsenek kötöttségek, célokat sem hajszolunk. Tavasszal volt, amikor azt találtuk ki, hogy fussunk át több győri hídon. Végül négyen tettük meg.

Aztán olyan sok városrészben futottunk, hogy szinte már mindenhol jártunk. Bácsával, Kismegyerrel és Szentivánnal vagyunk egyelőre „adósak”, de ezeken a településrészeken is futunk majd a jövőben” – hallottuk Kozma Szabolcs gyógypedagógustól, a Pannonhalmi Pedagógiai Szakszolgálat vezetőjétől.

Sikerek és teljes élet

A városközponttól távol eső településrészek ne tévesszenek meg senkit. Ha Laci és Szabolcs nekilódul, ritkán adják 18–20 kilométer alá. „Jó érzés, hogy sokan ismernek bennünket a közös futásainkról. Forrest Gumphoz hasonlóan bennünket is többen követtek már a Mosoni-Duna melletti töltésen” – folytatta Szabolcs.

Az élet más területén is számíthatnak egymásra? – kérdeztük. „A havat már takarítottam le Laci kocsijáról, s defekt után a kereket is cseréltem neki. Ettől függetlenül hiszek abban, hogy ha minél több mindent meg tud oldani, annál több sikerélménye lesz, annál teljesebb életet él” – mondta Szabolcs.

Benei László és Kozma Szabolcs a közös mozgásaik során alkalmanként 18-20 km-t tesznek meg. Nem időeredményekre hajtanak, a sportolás élménye az elsődleges nekik.

„Először önállóan kell megpróbálni egyről a kettőre jutni”

„A gyerekeimnek is mindig azt mondom: addig szeretnék élni, ameddig tudok gondoskodni magamról és sokat mozoghatok. Nem szégyen segítséget kérni, de először önállóan kell megpróbálni egyről a kettőre jutni” – vette át a szót Laci.

A győri páros mindkét tagjának fontos a pontosság. Ha megbeszélnek adott időpontot, gondosan ügyelnek arra, hogy ne késsenek. Annál jobban tisztelik a másikat, hogy megvárakoztassák.

Vannak kínos pillanatok

„Hogy érzi, mennyire fogadják el az emberek a mozgáskorlátozottakat?” – kérdeztük Lacitól. „Összességében sikerült előrelépnünk e téren. Még mindig előfordulnak azonban kínos pillanatok. Nyáron, amikor indultunk futni, betértem egy révfalui boltba vizet venni.

Sokan voltak az üzletben, a kézibringámmal nem fértem el. Erre az egyik eladó rosszallóan azt találta mondani, hogy minek jöttem be a kerekesszékkel az üzletbe. Amikor ez elhagyta a száját, kicsit én szégyelltem magam helyette” – említette a szomorú példát Laci.

Útközben mindig akadnak nagy találkozások,

Terv 2021-re

„Jó lenne megérni, hogy az emberek nem csodálkoznak azon, ha valaki kézibringát hajtva mozogni indul. Ha kisgyerek kérdezősködik erről, azzal nincs is gond, az ellenben kulcsmomentum, hogy a szülei milyen választ adnak neki” – tette hozzá Szabolcs.

Beszélgetésünkkor megismertük a győri Életrevalók 2021-es fő tervét is. „Ha kész lesz a Győr–Pannonhalma kerékpárút, mi is végigfutunk rajta” – búcsúztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában