Naplemente

2024.01.01. 15:52

Magányos szilveszter az óceánon - még mindig szélcsendben halad Rakoczay Gábor

Szilveszteri naplemente nézésre invitált a közösségi oldalán az óceánátevező Rakonczay Gábor, hogy ne kelljen egyedül búcsúztatnia az óévet. Útjának nyolcadik napján még mindig szélcsendben halad, így a korábbiaknál kevesebbet, 33 kilométert teljesített.

Kisalföld.hu

Rakonczay Gábor még mindig szélcsendben halad óceánátevező útján. Fotó: Rakonczay Gábor

Még mindig szélcsend, néha negyedszél. Nappal annyira meleg volt, hogy így szombat révén megfürödtem. A víz meglehetősen hűvös. De egy jó hét után nagy élmény. Hajót egész nap csak egyetlen egyet láttam, viszont a szokásos delfin csapat többször is jött, meg egy kis viharfecske

 - írta a 2023-as év utolsó napján közösségi oldalán. A soproni egyetem egykori hallgatója a 42 névre keresztelt hajójával egyedül indult Portugáliából az Atlanti-óceánon át Antigua szigetére karácsony előtt.

Az, hogy egyre kevesebb hajót lát, azért jó hír, mert az útvonala egy forgalmas hajózási utat keresztezett, így többször is várnia kellett, hogy az előtte elhaladó teherhajók sorában legyen annyi szünet, ami alatt biztonságban keresztül mehet közöttük.

Mint írta, előző éjjel átlépte a 300. kilométert, ami jóval kevesebb mint 2012-ben volt. "Akkor a szél jószerivel lehajtott 16 nap alatt a Kanárira, most meg minden méterért megküzdök. De majd változik ez. Jelenleg szuper depressziós eső felhők ülnek mindenhol, a 42 eleje meg puffog a negyedről érkező kis hullámokban."

Az év utolsó napján azt írta, aki nem szeretne otthon szilveszterezni, azt örömmel látja vendégül egy év végi naplemente nézésre. "A nyomkövető a koordinátái:  Utána, amíg a Hold nem kel fel, lehet nézni a végtelen csillagos eget meg a vízben levő foszforeszkáló planktonokat. Helyek korlátozott számban vannak és érkezési sorrendben lehet a kabin tetejére vagy a fedélzetre felülni." - írta viccesen.

Mint azt korábban megírtuk, Rakonczay Gábor útját lehet követni a közösségi médián, ahol naponta jelentkezik friss információkkal az élményeiről és a megtett távról. Ezidáig napi 30-40 kilométereket tett meg viszonylag szélcsendes időjárási viszonyok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában