Vizes vb

2024.02.04. 14:18

Győzelemmel rajtolt a női vízilabda-válogatott a világbajnokságon

Győzelemmel kezdte szereplését a csoportkörben a magyar női vízilabda-válogatott a dohai világbajnokságon: Mihók Attila és Cseh Sándor együttese a vasárnapi nyitányon 19–8-ra nyert Új-Zéland ellen.

MW

Szilágyi Dorottya gólt dob a női vízilabdatorna csoportkörének 1. fordulójában játszott Magyarország-Új-Zéland mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A magyar csapatban a rekordot jelentő kilencedik vb-jén szereplő kapitány, Keszthelyi Rita ötször, Gurisatti Gréta pedig hatszor volt eredményes. A magyarok kedden Szingapúr ellen folytatják.

A tornán két olimpiai kvótát osztanak ki, a magyaroknak még nincs párizsi indulási joguk.

MAGYARI Alda
Magyari Alda (k) véd a női vízilabdatorna csoportkörének 1. fordulójában játszott Magyarország-Új-Zéland mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A szakmai stáb a magyarok 15 fős keretéből Vályi Vandát és Horváth Brigittát nem nevezte az első találkozóra.

Az erőviszonyok alapján nem lehetett kérdés, hogy a magyarok győzelemmel kezdik majd a tornát, tavaly nyáron, a fukuokai vb-n 23-5-re diadalmaskodtak riválisuk felett.

Az új-zélandiak ugyan a találkozó elején még egyenlítettek kétgólos hátrányból, de a magyarok gyorsan megtörték a lelkesedésüket és 5-2-vel fordultak, betalált a kilencedik világbajnoki szereplésével világrekorder Keszthelyi Rita is.

A folytatásban is a magyarok akarata érvényesült, elsősorban Gurisatti Gréta villogott, aki a januári Európa-bajnokság csoportkörében a horvátok elleni összecsapáson szenvedett szemsérülést, ami a négy gólja alapján úgy tűnt, hogy már a múlté.

A harmadik negyedben mindkét gárda rendkívül sok hibával játszott, a kapusoknak még csak igazi bravúrt sem kellett bemutatniuk. Mihók Attila időkéréssel próbálta rendezni a sorokat, de így is öt és fél percet kellett várni a játékrész első góljára, amit Garda Krisztina szerzett. A negyed felétől ekkor már Neszmély Boglárka tempózott a magyar kapu előtt Magyari Alda helyett.

KESZTHELYI-NAGY Rita
Keszthelyi Rita (k) és az új-zélandi Bernadette Doyle (b) a női vízilabdatorna csoportkörének 1. fordulójában játszott Magyarország-Új-Zéland mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Ugyan a találkozó ekkor már eldőlt, az új-zélandiak a záró nyolc percben is többször gondot okoztak a magyaroknak, akik aztán a hajrában „megszórták” riválisukat és magabiztosan nyerték az összecsapást.

Sokkal jobb egy győztes meccsel bemutatkozni, szokni a körülményeket. Hasonló mérkőzésre számítottunk, de bíztam benne, hogy kevesebb gólt kapunk, az ellenfél centerakciói alapján van mit elemezünk, fel kell keményedni a bekkjeinknek. A lőtt gólok száma viszont mutatja, mennyire motiváltak vagyunk, mindenki igyekszik a jobbik formáját megtalálni, bízom benne, hogy a fontos pillanatokra felépítjük magunkat

– nyilatkozta az MTI-nek Mihók Attila, aki hozzátette, a következő, Szingapúr elleni találkozót ilyesmire nem lehet felhasználni, a csapat igazán majd az Ausztrália elleni, csoportelsőségről döntő összecsapásra „érkezik meg Dohába”.

MIHÓK Attila
Mihók Attila szövetségi kapitány a Magyarország-Új-Zéland mérkőzésen, 2024. február 4-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A hat gólt szerző Gurisatti Gréta elmondta, az Európa-bajnokság után nem kellett sokat kihagynia, a „lelke jobban fájt, mint a szeme” az ötödik hely után:

Nagyon vártam, hogy újra éles meccset játszhassak és teljes értékű tagja lehessek a csapatnak. Most a védekezést tekintve van némi hiányérzetem, viszont valahogy úgy érzem, sokkal egységesebbek vagyunk, mint korábban

– fogalmazott. 

Vízilabda, női torna, csoportkör, 1. forduló, C csoport:
Magyarország - Új-Zéland 19–8 (5–2, 4–2, 2–1, 8–3)
gólszerzők: Gurisatti 6, Keszthelyi 5, Leiemter, Parkes 2-2, Rybanska, Szilágyi, Garda, Mahieu 1-1, illetve McDowall 4, Gault, Doyle, Milicich, Nicholson 1-1

Szijjártó Péter: a kormány mellett a női kosárlabda-válogatott is Sopronban készül az év legfontosabb feladataira

A kormány mellett a női kosárlabda-válogatott is Sopronban készül az idei év legfontosabb feladataira – írta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este a Facebook-oldalán.

„Mi csak két napig maradunk, de a női kosárlabda-válogatottra izgalmas hét vár, hiszen negyvennégy év után juthat ki újra olimpiára a nemzeti csapat” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter rámutatott: Székely Norbert keze alatt immár hét éve pallérozódik a csapat, s hogy a stabilitásnak a sportban is nagy jelentősége van, mutatja a tavalyi EB-n elért negyedik helyezés.

Jó látni, hogy a magyar utánpótlásrendszerből kinőtt játékosok alkotják a keret gerincét, ez minden magyar kosárlabdaedző szakmai munkájának elismerését jelenti – tette hozzá.

„Reméljük, mindhárom olimpiai selejtezőmeccsre megtelik a soproni sportcsarnok, és a szurkolók segítségével kiharcolja a csapat azt a legalább egy győzelmet, ami párizsi kvótát érhet” – olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában