Népművészet

2024.03.02. 08:00

Március 5-én tartják a Néprajzi Múzeum napját

Március 5-én tartják a Néprajzi Múzeum napját, melynek részeként az érdeklődők ingyenesen betekinthetnek a múzeumi munka kulisszatitkaiba, valamint egy kalotaszegi falu életét bemutató időszaki tárlat is nyílik.

MW

Kiállító tér a Néprajzi Múzeum új épületében Budapesten, a Városligetben 2022. május 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A hagyomány szerint az intézmény minden évben március 5-én ünnepli a múzeum napját. Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának igazgatóőrévé, így lett ez a nap a Néprajzi Múzeum születésének is a napja. Az elsőként leltárba vett két és félezer tárgy Xántus János Kelet-Ázsiai expedíciójából származik, ez alapozta meg a múzeum nemzetközi gyűjteményét - idézi fel a Néprajzi Múzeum szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye.   

Kiállító tér a Néprajzi Múzeum új épületében Budapesten
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Mint hozzáteszik, 

a 152. évforduló alkalmából ingyenesen megtekinthetők a Néprajzi Múzeum raktárai és Gyűjteményi Központja, végigjárható a műtárgyérkeztetés útvonala, megismerhetők a restaurálási folyamatok és a múzeum létfontosságú munkálatai, bejárható a múzeum épülete egy rendhagyó vezetésen, valamint koncertet ad a helyszínen az Üsztürü zenekar is.   

A közleményben kiemelik, hogy szintén március 5-én nyílik a múzeum legújabb időszaki tárlata Együtt - Inaktelki képek 2000-2002 címmel, amely egy kalotaszegi falu életét mutatja be az ezredfordulón. A kiállítás elsősorban a hétköznapi életre, a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra, az egyén és közösség viszonyára, a közösségi normákra és szabályokra fókuszál, de nem a falubeli élet teljességének bemutatására törekszik.       

A Liget Budapest projektnek köszönhetően világszínvonalú új otthont kapott a Néprajzi Múzeum 2022-ben
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A tárlat célja, hogy a figyelmet a néprajzi terepfotó kevéssé ismert értékeire és összetett jelentéseire, többrétegű értelmezési lehetőségeire fordítsa, kiemelve ezzel a képeket a dokumentációs terepfotók illusztrációs szerepéből - olvasható az összegzésben.   

Bővebb információk a programokról a www.neprajz.hu weboldalon találhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában