Velünk élő Trianon

2024.03.10. 09:00

„A magyar múltat eltörölni” lett a jelmondat az elrománosodó Nagyváradon

Balázs D. Attila író, újságíró Szent László városának elrománosításáról írt mérföldkőnek számító cikket az Országépítő című folyóirat internetes oldalán – írja a Hír Tv. Hozzáteszik, hogy a szerző szerint mára nem csak Marosvásárhely, vagy Kolozsvár, de Nagyvárad is „műveleti területnek” számít Erdélyben.

MW

Szent László városában, Nagyváradon egyre kevesebb a magyar emlék

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Nagyvárad, a megsebzett város című minden részletre kiterjedő írásból kiderül, hogy a román dominanciájú önkormányzat visszafordíthatatlan városképi rombolásokat, és magyarellenes lépéseket hajt végre még manapság is. Mindez a magyar világban, vagy legalábbis erős helyi magyar érdekképviselet mellett pedig nem történhetett volna meg – teszi hozzá a szerző a Hír TV cikke szerint.

Erőszakos elrománosítás zajlik

Balázs D. Attila elemzésében rámutat, hogy a nagy nyilvánosság felé főképp csak a váradi szecessziós paloták felújításait kommunikálják, amit kritika nélkül gyakran a magyar sajtó is átvesz. 

Pedig ezek a renoválások is főképp csak azért valósultak meg, mert a román vezetésű önkormányzatnak „megtetszett” a szecesszió, annak kozmopolita jellege, és ebből próbálnak turisztikai vonzerőt kovácsolni. Persze úgy, hogy a magyar gyökereket a legkülönbözőbb formában palástolják

 – teszi hozzá. A figyelemfelkeltő és elgondolkodtató írás Trianontól a jelenig tárgyalja a sokat szenvedett város erőszakos elrománosítását. Rávilágít több műemlékrombolásra, a hagymakupolás honfoglalás legújabb példáira, a helyi magyar régészeti leletek elpusztítására, a jelenkori magyar temetőrombolásokra és arra az egyre nyilvánvalóbb román törekvésre, hogy a magyar múlt építészetileg is háttérbe szoruljon a Szent László királyunk alapította városban.

A teljes cikket az Országépítő oldalán olvashatják el!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában