Járvány

2020.04.22. 11:02

A járványról szóló versekkel is lehet jelentkezni a Nemzeti VERSenyre

Nem hivatásos versenyzők nevezését várják a határon túlról is.

Budapest, 2019. április 11. Mészáros Blanka színmûvész verset mond Az év versei 2019 antológiából a budapesti Egyetem téren 2019. április 11-én. Egész nap színészek szavalnak a téren a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó szervezésében, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényén. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotós: Szigetváry Zsolt

A 220 éve született Vörösmarty Mihály versei és a rendszerváltozáshoz kapcsolódó költemények mellett a karanténhelyzetre tekintettel a bezártság, a járvány, az egészség vagy az összetartozás témájával is foglalkozó magyar költők verseivel is lehet nevezni május 15-ig az V. Nemzeti VERSenyre – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete ötödik alkalommal hirdette meg a versmondást népszerűsítő versmondó és versklip versenyét, amelyre nem hivatásos magyar versmondók jelentkezését várják a határon túlról is.

A Nemzeti Színház és az egyesület kezdeményezése nemcsak egy hagyományos értelemben vett versmondó verseny, hanem innovatív és sok szempontból is előremutató megmérettetés, amely hangsúlyt fektet a klasszikus magyar értékek megőrzésére is – hangsúlyozta a keddi adásban Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke.

Kiemelte, hogy a 2016-ban útjára indított kezdeményezést a közösségi oldalakon is nagy érdeklődés övezi, az elmúlt években a döntős alkotások százezres nagyságrendű nézőszámot értek el. Lutter Imre szerint a népszerűség többek között annak köszönhető, hogy a versmondás mellett a résztvevőknek a középdöntőben versklipet kell készíteniük, így mozgóképes műfajban is megmutathatják kreativitásukat, tehetségüket.

„A versklipek lehetővé tették mindenki számára, hogy egyfajta drukk vagy lámpaláz nélkül, otthon fel tudjanak venni telefonnal vagy fényképezőgéppel egy olyan verset, amelyet a sajátjuknak éreznek, így a lehető legjobb formáját tudja mindenki megmutatni” – tette hozzá. A résztvevők újszerű dolgokat hozhatnak létre: ki kell találniuk, hogy klipet, etűdöt vagy akár animációt készítenek – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy idén is a zsűri mellett a közönség is szavazhat az általa legjobbnak ítélt előadóra. A novemberi élő döntőben a legjobbak a Nemzeti Színházban lépnek fel. A győztesek a pénzjutalom mellett további értékes díjakban részesülnek.

Az érdeklődők bővebb információt találnak a www.vers.hu/nemzetiverseny-2020 oldalon és a Nemzeti VERSeny facebook- oldalán.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában