Krimi

2023.11.02. 08:30

Jogerősen felmentették a 2010-es máriapócsi gyilkossággal vádolt férfit (videó)

A lefolytatott bizonyítási eljárás alapján kétséget kizáróan nem nyert bizonyítottságot az, hogy a bűncselekményt a vádlott követte volna el, ezért a bíróság felmentette az emberölés bűntettének vádja alól a férfit.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tanawit Sabprasan

Bartha Andrea, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez ejuttatott közleményében azt írta, 

a korábban meghozott ítélet ellen bejelentett ügyészi fellebbezést visszavonta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség, így az ítélet jogerőre emelkedett.

A vádirati tényállás szerint a férfi 2010. szeptember 22-én italozáshoz akart pénzt szerezni, ezért bement egy ismerőse ingatlanára, majd a teraszablak szúnyoghálóját kivágva kinyitotta a bukón lévő ablakot és bemászott az előszobába.

A házban alvó férfi felébredt a zajra, magához vett egy riasztópisztolyt, a vádlott azonban elvette tőle és azzal a sértett fejét ötször, nagy erővel, majd még további tizenhat alkalommal megütötte

– ismertette a szóvivő.

A támadó a házban talált, ismeretlen összegű készpénzt és a riasztópisztolyt magához véve elmenekült a helyszínről. Az idős férfi belehalt a bántalmazásba.

Bartha Andrea az ítélet indoklásában kifejtette, a bizonyítási eljárás lényeges pontja a sértett lakásának ablakkilincsén fellelhető DNS-nyom volt, mely egyezett a vádlott DNS-ével. A tárgyaláson a szakértő kifejtette, az nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon – akár a vádlott és a sértett közötti kézfogást követően – is odakerülhetett – tette hozzá.

Megjegyezte, mivel a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján kétséget kizáróan nem nyert bizonyítottságot, hogy a bűncselekményt a vádlott követte volna el, ezért a bíróság felmentette az emberölés bűntettének vádja alól.

A tizenhárom évvel ezelőtt történt gyilkosság elkövetőjének felderítésére 2011-ben a rendőrség egymillió forint összegű nyomravezetői díjat is kitűzött, a nyomozást azonban két év múlva felfüggesztették, mert az elkövetőt így sem sikerült megtalálni.

Az eljárás folytatását a Nemzeti Nyomozó Iroda rendelte el 2020 augusztusában, mert új bizonyíték merült fel, amit korábban még nem vizsgáltak meg. Az újabb szakértői vizsgálat alapján felmerült a gyanú, hogy a 75 éves férfi meggyilkolását a most felmentett, korábban erőszakos bűncselekmények miatt fegyházban fogva tartott férfi követte el.

A máriapócsi gyilkossággal kapcsolatos adást itt tekintheti meg:



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában