Fejlesztések

2024.02.21. 12:11

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG

A gyártási kapacitás megteremtésével a cégcsoport képes lesz saját fejlesztésű és úttörő technológiák előállítására, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a földmegfigyelési képességek fejlesztéséhez, műholdas összeköttetések megteremtéséhez, illetve a modern hadviselés digitalizációjához, különös tekintettel az EU és NATO tagországok igényeire.

MW

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG Nyrt; a tőkepiaci társaság az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizációval foglalkozó cégeinek részesedéseit a 100 százalékos tulajdonú leányvállalatába, a 4iG Space and Technology Zrt.-be (4iG S&T Zrt.) apportálja - tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.

A tájékoztatás szerint a 4iG S&T Zrt. közvetlen tulajdonosa lesz a Rotors and Cams Zrt.-nek, a RAC Antidrone Zrt.-nek, a Hungaro DigiTel Kft.-nek, a Spacecom Ltd.-nek, a CarpathiaSat Zrt.-nek, valamint az akvizíció lezárását követően a REMRED Zrt.-nek.

A társaság az új holdingvállalatának alapításával egy időben bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött a REMRED Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos tulajdonának megszerzéséről - közölték.

A közel 50 éves űrmérnöki szaktudást és tapasztalatot egyesítő magyar űripari vállalat a világ vezető űrügynökségeinek (ESA, a NASA, a JAXA, DLR) partnere, illetve beszállítója.

A REMRED Martonvásáron tavasszal egy 4000 négyzetméter űrtechnológiai központ megvalósítására készül, amely komplett műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzi. Az Európában egyedülálló moduláris technológia alkalmas lesz a legfeljebb 400 kilogramm tömegű műholdak összeszerelésére is - írták. A beruházás várhatóan 85 magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt.

Az akvizícióval, illetve űripari és technológiai portfóliójának vertikális integrációjával a 4iG egyedülálló szereplővé válik a közép-kelet-európai piacon, az űrtechnológiai központ megvalósításával pedig bővíti tevékenységi körét és informatikai, valamint távközlési szolgáltatásokat követően a nemzetközi gyártói piacra is belép - írták.

A gyártási kapacitás megteremtésével a cégcsoport képes lesz saját fejlesztésű és úttörő technológiák előállítására, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a földmegfigyelési képességek fejlesztéséhez, műholdas összeköttetések megteremtéséhez, illetve a modern hadviselés digitalizációjához, különös tekintettel az EU és NATO tagországok igényeire.

A 4iG S&T Zrt. megbízott vezérigazgatója a REMRED társalapítója, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, Sárhegyi István lesz, munkáját vezérigazgató-helyettesként Yon Rosenberg, a SpaceCom globális műholdüzemeltető vállalat korábbi igazgatója segíti.

"Az űriparban és a technológiai fejlesztésekben hatalmas növekedési és jelentős bevételi potenciált látunk. A műholdak fejlesztése és gyártása, a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs és földmegfigyelési szolgáltatások, az UAV (pilóta nélküli légi jármű) és drónellenes technológiák, valamint a védelmi szektor digitalizációja olyan innovatív területek, amelyek tovább erősítik vállalatcsoportunk technológiai képességeit és összhangban állnak a Rheinmetallal közösen kidolgozott céljainkkal és stratégiánkkal" - idézte a közlemény a 4iG elnökét Jászai Gellértet.

A 4iG közlése szerint a REMRED akvizíció jól illeszkedik a Rheinmetall AG-val tavaly novemberben bemutatott középtávú stratégiába, amely kiterjed az űripar, a védelmi digitalizáció, az autonóm repülőgépek gyártása, illetve drónelhárítás területére. A két cég együttműködése terveik szerint 1,7-2,3 milliárd euró bevételt jelenthet a következő legfeljebb öt évben.

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a papír legmagasabb árfolyama az elmúlt egy évben 880 forint, a legalacsonyabb 611 forint volt, kedden 795 forinton zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában