Centenárium

2024.01.06. 08:00

Megalapításának 100. évfordulóját ünnepli idén a Magyar Nemzeti Bank

Idén ünnepli megalapításának 100. évfordulóját a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a jegybank az év során különleges programokkal, rendezvényekkel és kiadványokkal emlékezik meg az elmúlt 100 évről – írja az MTI.

MW

Illusztráció. A Magyar Nemzeti Bank a Magyar Várak emlékérme-sorozat részeként kibocsátott Egri Vár emlékérmék a Fegyvermustra – Interaktív kiállítás a Péterváry-gyűjteményből című kiállítás megnyitóján az egri Dobó István Vármúzeumban 2018. június 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az MNB közleménye szerint a független nemzeti bank Magyarország szuverenitásának egyik legfontosabb szimbóluma, már az 1848-as forradalomban meghirdetett 12 pontban is követelték a létrehozását. A végül 1924-ben életre hívott, a pénzügyeket szabályozó és felügyelő önálló Magyar Nemzeti Bank a nemzeti egység egyik legjelentősebb intézményévé vált – írták.

A tájékoztatás szerint a centenárium különösen három dátumhoz kötődik. A Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény 1924. április 26-án lépett hatályba, május 24-én tartotta meg a jegybankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését, június 24-én pedig ténylegesen is megkezdődött Magyarország központi bankjának működése.

Az MNB100 elnevezésű emlékévben a megemlékezések során elsősorban a száz évnek azokat az időszakait és állomásait helyezik majd előtérbe, amelyek jól mutatják, hogy az MNB története során eredményes küzdelmet vívott a magyar érdekek érvényesítéséért.

A jegybank emellett mindig alapvető szerepet töltött be az ország pénzügyi és gazdasági stabilizációjának megőrzésében, még a történelmi kihívásokkal teli években és az alapvető működést veszélyeztető helyzetekben is – áll a közleményben.

Hatalmas szakmai tapasztalat gyűlt össze száz év alatt Magyarország központi bankjában, amit az MNB jelenlegi vezetése is az ország javára fordított és fordít. Ahogy az MNB első tíz éve megalapozta az azt követő évtizedet, úgy az utolsó, mögöttünk álló évtized is a jegybankkal válhatott sikeressé

– fogalmazott közleményében a nemzeti bank.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában