Ukrán gabona

2023.09.13. 10:10

Nagy István: megvédjük a gazdák érdekeit! (videó)

A magyar kormányra a magyar gazdák mindig és minden körülmények között számíthatnak – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szerdai Facebook-üzenetében.

MW

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 32. Farmer-Expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás megnyitóján Debrecenben 2023. augusztus 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Felidézte, hogy fontos határidő közeleg, szeptember 15-én lejár az ukrán mezőgazdasági termékek moratóriuma, az importtilalom. Pontosan azért indult útnak három szomszédos országba, hogy egyeztessen az álláspontról, hogy mi történik szeptember 16-tól – tette hozzá.   

Brüsszel hallgat, nekünk pedig nemzeti hatáskörben lépni kell. Mi nem hallgathatunk, és nem válhatunk cselekvésképtelenné a gazdák előtt. A gazdák azt várják tőlünk, hogy védjük meg őket, legyünk határozottak, olyan intézkedéseket hozzunk, amellyel az ő termelésbiztonságuk biztosítva van. Ezen dolgoztunk ma is!

– fogalmazott a miniszter.   

Kiemelte, 

a román, a bolgár és a szlovák kollégáival arról állapodtak meg, hogy ha nem lesz brüsszeli döntés a moratórium meghosszabbításáról, akkor nemzeti hatáskörben fognak eljárni egyenként.   

Ezt a folyamatot szeretnék összehangolni, és jelezte, hogy a behozatali tilalom nem négy termékre fog kiterjedni, kibővített terméklistával fognak előállni, hiszen fontos, hogy a belső piaci zavarokat elhárítsák – tette hozzá.   

Nem fogadható el, hogy a multinacionális, nemzetközi tőkebefektetésekkel létrehozott óriási gazdaságok termékei Ukrajnából úgy érkezzenek az európai uniós piacra, hogy teljesen felborítsák a normális működését 

– figyelmeztetett. „Ott egész más termelési szerkezetben, egész más előírások mentén, semmilyen szabályt nem betartva állítódnak elő a termékek, majd kerülnek vámmentesen, minden korlátozás nélkül az Európai Unió piacaira, és hozzák lehetetlen helyzetbe az európai gazdákat, az európai termelőket” – mondta a miniszter.

„Azt látjuk, hogy a multinacionális tőke, és ezek a befektetések elfoglalják az európai uniós piacot, nem is akarnak máshova menni, hanem itt akarnak érvényt szerezni. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen mi szabályok mentén, a termelőtől az asztalig ellenőrzött körülmények között termelünk, ezért a termelők is joggal várják el azt, hogy biztonságot, megfelelő jövőképet biztosítsunk számukra” – mondta Nagy István.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában