statisztika

2021.11.04. 12:22

Rekordévet zárhat a lakossági hitelpiac

A dinamikus növekedés elsősorban a lakáshitelek iránti igen intenzív keresletnek köszönhető.

Ha nem jön drámai fordulat, akkor rekordévet zárhat 2021-ben a lakossági hitelpiac: a jegybank adatai szerint az év első kilenc hónapjában összesen 1916,8 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a háztartások és a pénzügyi szolgáltatók, ami 21,5 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A dinamikus növekedés elsősorban a lakáshitelek iránti igen intenzív keresletnek köszönhető. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint 974,1 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződés született, ami 40,9 százalékos bővülés a bázisidőszakhoz viszonyítva. Ezzel a havi átlagban jóval százmilliárd forint feletti volumennel kilenc hónap alatt túlszárnyalta a teljes 2020-as teljesítményt a lakáshitelpiac, hiszen akkor 928 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek – írta a Világgazdaság.

A fogyasztási hitelek új szerződéseinél jóval lassúbb, 6,3 százalékos bővülést mért éves alapon a jegybank, 942,7 milliárd forintos szerződéses összeg mellett. A személyi hitelek az év elején még visszafogottan teljesítő piaca viszont felélénkült: szeptember végéig 355,6 milliárd forintnyi új kölcsönre kötöttek szerződést a háztartások, bő egyharmaddal többre, mint egy éve.

A jegybank adatai szerint a lakossági hitelek állománya 9130,8 milliárd forintot ért el szeptember végén, ami 16 százalékot meghaladó bővülés, ebben ugyanakkor még érezhető szerepe volt a 2020 márciusa óta tartó hiteltörlesztési moratóriumnak is – jegyzi meg a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!