Kelet-bükki Tájegység

2021.07.16. 18:44

Tovább javultak a természetvédelmi őrzés feltételei

A 190 millió forintos beruházásnak köszönhetően új terepjárók és korszerű monitoring eszközök is segítik a természetvédelmi őrök munkáját.

Átadták a tardi őrszolgálati irodát, ezzel tovább javultak a természetvédelmi őrzés feltételei a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén – közölte az Agrárminisztérium.

A 190 millió forintos beruházásnak köszönhetően új terepjárók és korszerű monitoring eszközök is segítik a természetvédelmi őrök munkáját. A Kelet-bükki Tájegységben mintegy 100 ezer hektárnyi területen óvják az élő és élettelen természeti értékeket az igazgatóság munkatársai.

A közleményben Rácz András, az AM környezetügyért felelős államtitkára kifejtette, egy átfogó programban országszerte sikerült hatékonyabbá és korszerűbbé tenni a természetvédelmi őrzés feltételeit. A 10 hazai nemzeti park igazgatóság együttesen 1,6 milliárd forintból valósított meg fejlesztéseket az elmúlt években: hat új területi irodát alakítottak ki, kilencet pedig felújítottak, 90 új gépjárművet és egyéb technikai eszközöket szereztek be. A fejlesztéseknek köszönhetően mintegy 67 százalékkal javult az adott célterület elérhetősége, ami jóval hatékonyabbá teszi a természetvédelmi őrök munkáját.

A közlemény szerint az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Természetvédelmi Őrszolgálat létszáma országosan jelenleg 255 ember, ebből 34-en a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A természetvédelmi őrök munkájának jelentőségét mutatja, hogy a statisztikák szerint egy őrre csaknem 8000 hektár Natura 2000- és védett természeti terület védelme, valamint az ott található növény- és állatfajok megóvása jut. Hozzátette: rendkívül sokrétű munkát látnak el a rendészeti feladatoktól, állapotfelméréstől, természetvédelmi adatgyűjtéstől kezdve a projektirányításon át a szakvezetésekig.

A közleményben Rácz András kiemelte, hogy évente több ezer lakossági bejelentést kapnak az őrszolgálat munkatársai, csak tavaly 3500 állatmentésben vettek részt. A folyamatos kapcsolattartásnak és tanácsadásnak köszönhetően ráadásul jelentős számú esetben sikerült megelőzni a természetkárosítást is.

A közlemény idézte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóját is, aki elmondta: területükön 6 regionális természetvédelmi tájegységbe és természetvédelmi őrkerületekbe szervezve működik az őrszolgálat. Mivel a Kelet-bükki Tájegység egyes őrkerületei távol esnek a jelenlegi tájegységközponttól, ezért a tardi őrszolgálati iroda kialakításával jóval hatékonyabbá vált a munka.

Rónai Kálmánné a részletekkel kapcsolatban kifejtette: a projektben új terepjárókat és kifejezetten természetvédelmi monitoring feladatok ellátására szolgáló eszközöket is beszereztek. A különböző csapdák, optikai eszközök, lámpák, mászófelszerelés, vadkamerák, detektorok nagyban növelik a kutatások, adatgyűjtések hatékonyságát, és a megfigyelések is jóval pontosabbá válnak.

Az 1976-ban alapított Bükki Nemzeti Park a kezdetek óta hatalmas fejlődésen ment keresztül, az elmúlt 20 évben összesen 17 milliárd forint összértékű természetvédelmi fejlesztést sikerült végrehajtani az alapműködési feladatokon felül. A most zárult projekt során beszerzett eszközöknek köszönhetően hosszú távon értékelhetővé válik a természeti környezet változása, az őrszolgálat az eddiginél magasabb színvonalon végezheti munkáját – fogalmazott Rónai Kálmánné az AM közleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában