Bulvár-celeb

2024.03.05. 04:05

Kemény, de hatásos módszert találtak a cukorbetegség ellen

Nagy áldozattal jár, de súlyos esetben is hatékony.

Cukorbetegség és túlsúly ellen is hatékony ez az eljárás

Forrás: Shutterstock

Fotó: Proxima Studio

A gyomorszűkítő, szaknéven bariátriai műtétek hatékonyabbak a 2-es típusú cukorbetegség hosszú távú kordában tartása, a vércukorszint tartós normalizálása szempontjából, mint a gyógyszeres és életmódbeli beavatkozások – erősítette meg a Pittsburgh-i Egyetem (Pitt) orvosi fakultásának sebész-kutatói által a JAMA folyóiratban megjelentetett tanulmány, amit az Origo idézett.

Az ez ideig legnagyobb léptékű és leghosszabb utánkövetési idejű randomizált vizsgálatban a kutatók azt is megállapították, hogy a bariátriai műtétek után a koleszterin- és trigliceridszintek is nagyobb mértékben javultak, mint a gyógyszerek és életmód-változtatások hatására.

Mivel a diabétesz és a koleszterin a szívbetegségek fontos kockázati tényezői, mindkét probléma együttes kezelése az infarktusos, stroke-os és egyéb keringési megbetegedések számának csökkenéséhez vezethet.

„Elemzésünk az eddig ismert legerősebb bizonyítékot szolgáltatja arra, hogy a bariátriai műtétek a cukorbetegség menedzselésének biztonságos és hatékony eszközei – szögezte le Anita Courcoulas, a Pitt sebészeti osztályának professzora, aki az egyetem orvosi karán indított Minimálisan Invazív Bariátriai Program vezetője és a most megjelent cikk első szerzője.

Látványos javulás a műtét után

A közlemény négy, 2007 májusa és 2013 augusztusa között lefolytatott randomizált klinikai vizsgálat eredményeit tekintette át. Mind a négy vizsgálatban 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensek szerepeltek, akiknek egy részénél bariátriai műtétet hajtottak végre, a többiek pedig olyan orvosi és életmódbeli programban vettek részt, amely a diabétesz kockázatát ismerten csökkentő beavatkozásokat tartalmazott. A kezelések eredményességét a HBA1c-szinten, a testsúlycsökkenésen, valamint az inzulin és más diabéteszgyógyszerek használatának szükségességén keresztül mérték le. A HBA1c vagy glikozilált hemoglobin egy cukorral konjugált hemoglobinszármazék, amelynek vérszintje a vércukor időbeli átlagát képezi le. A hosszú távú kimenetelt a véletlenszerű csoportba osztás után 7, vagy amennyiben erre lehetőség volt, 12 évvel elemezték.

A bariátriai műtéten átesett csoport pácienseinél a gyógyszeres/életmódbeli beavatkozásban részesültekhez képest minden utánkövetési időpontban következetesen alacsonyabb HB1ac-szintet mértek, ami a vércukorszint sikeresebb kordában tartását jelzi. Ez annak ellenére volt így, hogy a bariátriai csoport a vizsgálat kezdetekor magasabb HB1ac-szinttel indult. A 7 éves utánkövetési pontnál a műtött csoport résztvevőinek 18,2 százaléka volt diabétesz szempontjából tünetmentes, míg ugyanez az arány a másik csoportban mindössze 6,2 százaléknak adódott. A 12 éves időpontra a különbség még szembetűnőbbé vált: eddigre a gyógyszeres/életmódváltoztató csoportnak már egyetlen résztvevője sem volt tünetmentes, míg a bariátriai beavatkozáson átesettek 12,7 százaléka normális vércukorszintet mutatott. A bariátriai műtéten átesettek közül még azok is jobb vércukorértékekkel bírtak és kevesebb diabéteszgyógyszert kellett szedniük, akik nem váltak tünetmentessé.

Az eredmények valamennyi testsúlycsoportban azonosak voltak, ami azt mutatja, hogy a bariátriai műtétek az ilyen típusú beavatkozások szempontjából küszöbértéknek tartott 35 kg/m2-es testtömegindex alatt és felett egyaránt kedvező hatásúak.

Bár ez a tanulmány elsősorban a vércukorszint kordában tartására és normalizálására összpontosított, a kutatók azt is megállapították, hogy a bariátriai műtét a tartós fogyás szempontjából is hatékonyabb a gyógyszeres/életmódbeli beavatkozásnál. 

A teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában