Bulvár-celeb

2023.12.27. 15:45

Macskák és a karácsony? Ennyire nincsenek jóban (videó)

A csillogó gömbökkel, fényfűzérekkel és gyertyákkal ékesített fenyő nemcsak a gyerekek örömére szolgál, hanem a házi kedvencek érdeklődését is felkeltheti, ennek pedig időnként a karácsonyfa is az áldozatául eshet.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Victoria 1

A házi macska közismerten vonzódik a magas helyekhez és nagy előszeretettel mászik fel a fákra, vagy a háztetőkre. Ennek az a magyarázata, hogy a házi macska vadászati taktikája a lesből való támadás. 

A magasba nyúló faágak vagy pedig a háztető emellett kiváló megfigyelőpontot jelent az állat számára, ahonnan jól beláthatja és szemmel tarthatja a territóriumában tartózkodók mozgását: ezért szeretnek a macskák fára mászni.

A macska számára ezen kívül a magasság tekintélyt biztosít, és biztonságot is jelent. A macskákban annyira elevenen élnek még az ősi ösztönök, hogy a zoológusok csak részben domesztikált állatnak tekintik, vagyis a macska csak félig háziasított, félig pedig még mindig vadállat.

A karácsonyfára való ráugrással akarja a fenyőt a birtokába venni, illetve a territóriuma részévé tenni

Mindezek mellett a macska még roppant kíváncsi állat is, amely főleg a territóriumába került idegen tárgyakat kíséri kitüntetett figyelemmel. Mivel a házi kedvencünk számára a lakás jelenti a saját territóriumot, éppen ezért a szoba közepén felállított karácsonyfa mint a macska felségterületén hirtelen megjelent idegen tárgy fokozott érdeklődést vált ki belőle.

A világító gyertyák és színes csillogó gömbök, illetve díszek még tovább növelik a macska karácsonyfa iránti olthatatlan érdeklődését, aminek nem egyszer - kinek mulatságos, kinek pedig bosszantó módon – a szépen feldíszített karácsonyfa esik áldozatául, ahogy a videókon is látható.

A macska a karácsonyfát, és a rajta függő díszeket, mint az állat számára különösen érdekes tárgyakat közelebbről is meg akarja vizsgálni. Ezért megpróbál felmászni a fára.

Az ünnepi időben éppen ezért fokozottan ajánlott a karácsonyfa körül sündörgő macskánkat figyelemmel kísérni - írja az Origo.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában