Bulvár-celeb

2023.10.12. 11:05

Afrika helyett Somogy vármegyét választotta a bolgár gólyafiú

Nincs racionális magyarázat arra, hogy Afrika helyett miért másik úton, az ellenkező irányba indult, ilyen esettel nem találkoztak még a madármentők.

Forrás: sonline.hu

Egy sérült, legyengült, fiatal fehér gólyát találtak a napokban Kaszón, Somogyban.
– Kimentünk a párommal, és kergetnünk kellett, mert picit még tudott repülni, de sikerült megfogni, s utána azonnal állatorvoshoz vittük Nagyatádra – mondta el Falusi Erzsébet, a Fehér Holló Alapítvány önkéntese, aki párjával fogta be a madarat. Ellátták a madarat, kapott antibiotikumot, majd saját otthonában kitisztította a sebét. Az állatvédő szerint érződött, hogy a gólya kézzel nevelt volt – írja a sonline.hu.

– Másnap már megevett legalább fél kiló halat. Kiderült az is, hogy a gólya Bulgáriában kapott gyűrűt – mondta el Falusi Erzsébet. Gólyanézőbe vasárnap érkezett meg Márton András, a dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője. 

 

Rusko Petrov bolgár madármentőtől megtudtam, hogy a gólyát július 7-én szállította be Burgaszból a Területi Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság a Stara Zagora-i mentőközpontba, ahol felnevelték, és szeptember 13-án több társával együtt szabadon engedték, hogy megkezdjék vonulásukat afrikai telelőhelyük felé. A madarat a török határtól mintegy 120 kilométerre engedték szabadon, ahol a kelet-európai gólyák tömege indul Afrika felé.

– Ez a madár ellenkező irányba, Magyarország felé indult. Mivel Burgaszban született, a szülei nem a Gibraltár felé vonuló madarak lehettek. A mai napig nem tudunk racionális magyarázatot adni rá, miért másik úton indult, ilyen esettel még sosem találkoztunk 

– mondta el a madármentő. Negyven gólyát engedtek el akkor, és több madáron volt jeladó, mindannyian Afrika felé repültek, kivéve ezt az egyet, amelyik kelet helyett nyugatra tartott.

– A lába kezd helyrejönni, szépen gyógyulnak a sebei, úgy látom, jövő tavasszal, nyáron el tudjuk engedni. Terveim szerint jeladót teszünk rá, hogy tudjuk, hol bukkan fel legközelebb – mondta el Márton András. 

Mivel a megmentett gólya amolyan felfedező kalandornak számít, András a Kolumbusz nevet adta neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában