Bulvár-celeb

2023.07.10. 16:52

Égési sérüléseket is szenvedhetnek a háziállatok a hőségben

A gyógyszereikre is figyelni kell.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aleksey Kurguzov

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos "arra hívja fel a figyelmet, hogy hőségriadó van érvényben, amely komoly veszélyt jelenthet az állatok egészségére és jóllétére". Az extrém magas hőmérséklettel járó időjárási körülmények idején arra kéri az állattartókat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak háziállataik és a környezetükben élő állatok védelmére.

Az Igazságügyi Minisztérium által hétfőn az MTI-nek küldött közleményében a kormánybiztos hangsúlyozza, hogy az állattartóknak kiemelt felelősségük van a hőségriadó idején. A magas hőmérséklet kockázatot jelenthet a háziállatokra és a vadon élő állatokra egyaránt. Az állattartók szerepe rendkívül fontos a megelőző intézkedések meghozatalában.

A kormánybiztos jelzi, az állattartó kötelessége, hogy az állatok számára elegendő mennyiségű friss ivóvizet biztosítson. Elengedhetetlen az árnyékos és megfelelő légmozgású hely kialakítása az állatok számára, ahol megvédhetik magukat a tűző naptól. Ez megvalósítható akár fák árnyékában vagy árnyékoló eszközök használatával is. 

Érdemes kerülni a magas hőmérséklet ideje alatt a sétát, hiszen ez a hőgután túl akár égési sérüléseket is okozhat az állatnak. 

"Megoldást jelenthet a kora reggeli és késő esti mozgatás" - olvasható a közleményben.

Fontos kiemelni, hogy az állatokat tilos zárt autóban hagyni időtartamtól függetlenül. A gépjárművek belső hőmérséklete nagyon gyorsan emelkedhet, ami súlyosan veszélyeztetheti az állatok életét. Érdemes odafigyelni arra is, hogy az állat esetlegesen szed-e olyan gyógyszert, mely fényérzékenységet okoz

 - hívja fel a figyelmet Ovádi Péter.

Kitér arra: az állatok viselkedését figyelemmel kell kísérni az extrém időjárás ideje alatt is, és ha bármilyen abnormális vagy aggasztó jelet észlelnek, sürgősen forduljanak állatorvoshoz.

"Az állatok jólléte közös felelősségünk", ezért a kormánybiztos arra biztat minden állattartót, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést az állatok biztonságának és egészségének védelme érdekében a hőségriadó idején is.

"Közös ügyünk az állatvédelem!" - áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában