Kései reflexió

Hiába festi magát a nyár, szeptemberben már nem az igazi. Ennek számos jele közül a legárulkodóbb az, hogy letelt a szabadság. A bíróságon is véget ért az ítélkezési szünet.

Nem sajnakodom az idő rohanásán, csak jelzem, hogy "Nyár a bíróságon is" címmel nemrég még naplófeljegyzést írtam arról, hogy megkezdődött az ítélkezési szünet. Kaptam is egy hozzászólótól kérdést (vagy inkább véleményt?) amely úgy hangzott, hogy "ugyan, mit pihennek ki a bírák?". Valahogy úgy folytatódik a kérdéshez fűzött megjegyzés, hogy mi vagyunk az okai a perek elhúzódásának, hát dolgozzunk is szorgalmasan a magunk gyártotta pereken. A sommás vélemény indulatos és ezért mélységesen igazságtalan. Ezért döntöttem úgy-kissé megkésve ugyan, de e késedelemnek majd okát adom- hogy feljegyezem internetes naplómba azokat a tényeket, amelyek e megjegyzés nyomán felidéződtek bennem. Mit is csinál a bíró akkor, amikor éppen nincs ítélkezési szünet, azaz az év 11 hónapjában?

A bírák azokban a perekben járnak el, amelyekben az ügyfél hozzájuk fordul, azokban a büntető ügyekben döntenek, amelyekben előttük vádat emelnek. A keresetleveleket és vádiratokat nem gyártják, hanem kapják. A megindult perben a felek bizonyítani kötelesek az állításaikat. Ezért a bizonyítandó tényeket is az ügyfelek tárják a bíróság elé és nekik kell megjelölniük a bizonyítékaikat is. Ezeket a bírónak meg kell vizsgálnia. Ki kell hallgatnia a felek által megjelölt (többnyire nagy számú) tanut, be kell szereznie az ügyfél által indítványozott szakértői véleményt. Ez utóbbiból általában  többet is. Más szakértő kell egy üzleti vállalkozás könyvvizsgálatára, az ingatlan műszaki majd forgalmi értékére, esetleg az  ingóságok becslésére, az írás vagy aláírás hitelességének bizonyítására és számos más- a perben felmerülő - szakkérdésre. A büntető ügyekben szintén teljes körű bizonyítást kell felvenniük, mentő és terhelő körülményekre egyaránt, ügyészi és a védői indítvány alapján.

Mindezt a bíró nem egy ügyben, hanem az előtte egyidőben folyamatban lévő  -átlagosan 100-120 (van bíróság, ahol 200-250 ) perben  intézi. A bírák átlagosan hetente két tárgyalási napot tartanak, az ügyek nehézségi fokától függően egy tárgyalási napon 5-7 pert tárgyalnak. Ezekre a tárgyalásokra fel kell készülni az iratok tanulmányozásával, a jogszabályok értelmezésével, az ítélkezési gyakorlat  kutatásával telik a felékészülési idő. Emellett kell elintézni a perekben folyamatosan érkező beadványokat, amit mi -szakzsargonban- kurenciának hívunk. A perekhez járulnak az un. peren kívüli ügyek, amelyekben tárgyalás tartására nem kerül sor, de tennivaló van bennük bőven. A városi bíróságokon ezrével vannak  fizetési meghagyások, százával szabálysértési ügyek, a megyei és táblabíróságokon  tárgyaláson kívül is bírálnak el  ítéletek elleni fellebbezést, a nagy számú végzés elleni fellebbezésen kívül. A meghozott döntéseket (ítélet vagy végzés) mindíg írásba kell foglalni. A határozatok indokolását meggyőző érvekkel, a bizonyítékok felsorolásával, összevetésével, értékelésével és az alapul szolgáló jogszabályok megjelölésével, értelmezésével kell ellátni. Az ítéletek zömének írásbafoglalása a bíró munkaidejéből több napot is igénybe vesz. Számos ügyben több kereseti kérelem vagy vád felől is határozni kell és olyan per is akad bőven, amelyben a vádlottak vagy peres felek száma százas (vagy több százas) nagyságrendű. 

A bíró  napi 8 órás munkaideje nem elég a hivatása gyakorlására.

Ezért megy haza a bírák zöme aktákkal megpakolt táskával, hogy a felkészülést a tárgyalásra vagy az írásbafoglalást otthon, este vagy hétvégén végezze el. Régóta vagyok bíró, jó ideje bírósági vezető, de bíró emiatt még soha nem panaszkodott.

Nincs is ezzel baj, mert a hivatás gyakorlása semmilyen hivatásrendnél nem szorítható napi 8 órás munkaidőbe. A  nyár elejére aztán elfáradunk. Várjuk a nyarat, a szabadságot, az emlegetett ítélkezési szünetet. Nem méltányos tőlünk elvitatni a pihenéshez való -egyébként  minden magyar állampolgárnak egyaránt garantált-alkotmányos alapjogot. 

Azért e kései reflexió, mert az ítélkezési szünetben én is pihentem. Most van energiám ahhoz, hogy e rövid feljegyzés erejéig bepillantást adjak arra a teherre, ami az év tizenegy hónapjában bírótársaimra nehezedik. A pihenés feloldotta az igazságtalan megjegyzéssel szemben a nyár elején bennem keltődött indulatot és most van erőm a józan, tényszerű válaszra is. Legalább ennek erejéig -talán-meggyőzhetem a nyár eleji blogomhoz hozzászólót arról, hogy a pihenésnek igenis van jótékony hatása ránk, bírákra nézve is.   

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!