Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Szalad Nyúl a nyúl után

A Nyúli Húsvét szervezői kitartóan próbálkoznak a húsvéti postai bélyegzéssel, mint a Fejér megyei nagykarácsonyiak, a posta szerint viszont a két települést nem lehet párhuzamba állítani.

Ettől függetlenül idén is több ezer embert várnak a Nyúli Húsvétra.

Húszéves hagyománya van már a nagykarácsonyi képeslapküldésnek, ezért a posta kezdeményezése mára önjáróvá vált és kiválóan működik. Hasonló elképzelései vannak a Nyúli Húsvét szervezőinek is, amelynek a neve egy húsvéti képeslapon nyilván különös figyelmességként csengene. Nagykarácsonyban ez úgy működik, hogy az advent négy hetében bárki kérhet a postán külön ünnepi bélyeget, amellyel a lapot automatikusan a faluba továbbítják, s ott ellátják pecséttel. Persze azt még hozzá kell tenni, hogy Nagykarácsony az irányítószámában (2425) is ünnepi üzenetet hordoz.

Braunné Barta Katalin, a Nyúli Húsvét főszervezője megkeresésünkre elmondta: három éve próbálják keresztülvinni, hogy a falu profitálhasson nevéből, már a húsvéti rendezvény is értelemszerűen ezt a törekvést testesíti meg. Ez utóbbi egyre sikeresebb, a képeslapokkal viszont nem jutottak előbbre.

Megkerestük Tomecskó Tamást, a Magyar Posta Zrt. szóvivőjét, aki nem sok biztatót mondott ezzel kapcsolatban.

Gulyásné Váczi Anikó és Braunné Barta Katalin főszervezők a település jelképével. Fotó: Krizsán
Gulyásné Váczi Anikó és Braunné Barta Katalin főszervezők a település jelképével. Fotó: Krizsán

– Már az irányítószám miatt sem lehet a két községet párhuzamba állítani, a húsvétnak nincs pontos dátuma, mint a karácsonynak. Szerintem megoldhatatlan kérdést jelentene az is, hogy milyen időszakhoz köthetnénk a levelek feladását és továbbítását, mivel ez karácsony előtt az advent négy hetéhez kapcsolódik – reagál Tomecskó Tamás. – A legfőbb akadályt azonban az jelenti, hogy a két ünnepet jellemző levelezési szokásokat nem is érdemes összehasonlítani. Egy példa: a gyerekek decemberben írnak a Jézuskának, a Mikulásnak, míg a húsvéti nyuszinak nem szokás. Csak Nagykarácsony községen keresztül több százezer képeslapot és levelet továbbítunk, míg húsvétkor az egész országban összesen nem írnak ennyit. Mi lennénk természetesen a legboldogabbak, ha ez megváltozna, de egyelőre úgy látom, hogy az erre fordított logisztikai és humánerőforrással kapcsolatos költségek nem térülnének meg – szögezi le a posta szóvivője.

Három éve próbálják keresztülvinni, hogy a falu profitálhasson nevéből, már a húsvéti rendezvény is értelemszerűen ezt a törekvést testesíti meg.
A nyolcadik éves Nyúli Húsvét viszont kinőtte régi önmagát. Az első szervezéssel még csak kétszáz embert sikerült idecsalni, de Braunné Barta Katalin főszervező szerint a tavalyi napsütéses ünnep már ezreket vonzott, s még 400 kilométerről is érkeztek látogatók. A FUTaNYÚL futóversenyre is több százan regisztrálnak minden évben – mondta a főszervező. A rendezvény különlegessége lesz idén a Varázskert örökösei című előadás, amit a Vakrepülés Színház tart. Ehhez kapcsolódóan a vakok és gyengénlátók megyei szervezete interaktív kiállítást rendez, ahol a látók megismerkedhetnek a teljes sötéttel, a Braille-írással, a színfelismerés technikájával és még sok más – számunkra mindenképpen különleges – dologgal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terv szerint épül az új Bácsai út

A tervezett ütemnek megfelelően halad az új Bácsai út építése, bár a kívülálló számára a változás… Tovább olvasom