Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

A Dal: Bogi, Polyák Lilla és a Muzikfabrik is középdöntős

Mind a három megyei versenyző továbbjutott az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójának második elődöntőjéből.


A Dal második elődöntőjét a zsűri szavazatai alapján Kállay-Saunders András (Running) nyerte, őt követi Joni (Waterfall) és a harmadik helyen a győri Bogi (We All) végzett.

A közönség továbbjuttatta a győri Polyák Lillát (Karcolás), a soproni Muzikfabrik együttest (This Is My Life)  és Dér Henit (Ég veled).


Farmerban és mezítláb, avagy a borsó meg a héja

A megyei szereplők közül Bogi lépett A Dal színpadára elsőként - mezítláb. Mint mondta, nem elhagyta a cipőjét, hanem ez az egyszerűség illik a We All című dalhoz és így jól érezte magát ő is.

A 16 éves győri énekesnő már a verseny előtt úgy fogalmazott, idei dala sokkal közelebb áll hozzá, mint a tavalyi Tükörkép, most igazán önmagát tudja adni.  Mindezt megerősítette Rákay Philip is, aki szerint tökéletes a dalválasztás, azonnal felkapja rá a fejét az ember, Bogi és a szám úgy egymásra találtak, mint a ˝borsó meg a héja˝. Rúzsa Magdit a produkció emlékeztette az ő eurovíziós szereplésére - amikor szintén mezítláb, farmerban állt Európa színpadára. A zsűritag azonban nemcsak a hasonlóság miatt értékelte nagyon pozitívan a dalt, hanem mert szerinte ˝hangulat van benne˝ és tetszett neki a középrésznél a country-beütés is.

Bogit a zsűri pontszámai a harmadik helyre repítették, ahol azonban hármas holtverseny alakult ki. Így a fiatal énekesnő végigizgulta az összes produkciót, mire a szakembereknek dönteniük kellett. Őt jutatták tovább a középdöntőbe.

Tízből tízszer hibátlanul, de bonyolultabb zene kellene

A győri Polyák Lilla Karcolás című lírai dalában a beteljesületlen szerelemről énekelt. Az előadás végén Rákay Philip kiemelte, hogy Polyák Lilla tízből tízszer ugyanolyan tökéletesen énekli el a dalt, és ezzel nagyon kevesen büszkélkedhetnek. Kovács Kati szerint is zseniális az énekesnő, ám magát a dalt túl egyszerűnek találta, ˝kijárt volna egy bonyolultabb zene˝ Lillának a kiváló előadói képességeihez mérten.

Az énekes-színésznő a pontozás után a közönségben bízhatott, nem alaptalanul: a szavazatok továbbjutatták a középdöntőbe.

Nemzetközi szintű produkció, amiből egy kicsi fűszer hiányzik

Nyolc produkciót kellett kivárnia a soproni Muzikfabrik együttesnek, hogy előadhassák This Is My Life című vocal house számukat. A zenekar egy kiváló háttérénekesnővel állt színpadra, és jól hozták a műfajra jellemző életérzést, dinamikusságot.  Rákay Philip úgy vélte, aki szereti a house zenét, az mindent megtalálhat ebben a dalban. Ugyanakkor hiányolt valami plusz erőt, fűszert az előadásból. Csiszár Jenő szerint ez a műfaj a rádiókban, klubokban működik, nem fesztiválszínpadra való. De rögtön hozzá is tette, hogy a zenekar produkciója nemzetközi szintű, máshol sem csinálják jobban ezt a műfajt.

A Muzikfabrik a zsűri sorrendje alapján nem, a közönség sms szavazataival azonban továbbjutott a február 15-i és 16-i középdöntők egyikébe.


Előzmények:

Az 59. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a második elődöntőben is tíz lesz látható-hallható, hat jut tovább a középdöntőbe, ezekből hármat a zsűri, hármat a közönség juttat tovább.

A szombat esti műsorban - amit az M1 élőben közvetít 20 óra 20 perctől - a megyei előadók produkciói közül hármat láthatnak majd.

A győri születésű Polyák Lilla Karcolás (Rise Again) című dalát adja elő.
A szintén győri Dallos-Nyers Boglárka, azaz Bogi We all (Mindannyian) című dalával lép színpadra.A soproni együttes, a Muzikfabrik This Is My Life (Ez az életem) című dalával szerepel a második elődöntőben.
A további hét, szombat esti produkció: Vastag Tamás - Miss One Smile (Állj meg világ), Dér Heni - Ég veled (Next Please), Tóth Johanna, azaz Joni - Waterfall (Húz az ár), 2Beat or Not 2beat - Camon Babe (Meg akarom mondani), Szécsi Saci és Szécsi Böbe - Born To Fly, Belmondo - Miért ne higgyem, Kállay-Saunders András - Running (Hova szaladnál?)

A dalok meghallgathatóak itt >>

 Az első elődöntőből továbbjutottak között szerepel a soproni Batta Zsuzsanna, "Marge", Morning Light című dalával. Részletek itt >>


A Dal február 1-jei, második elődöntőjét követően a harmadikat 8-án szombaton rendezik. A három elődöntőből hat-hat dal, összesen 18 kerül a középdöntőkbe, ahonnan négy-négy jut a február 22-i döntőbe. A középdöntőbe, majd a fináléba kerülő produkciók egyik felét a szakmai zsűri választja ki, a másik felét a tévénézők telefonos szavazása határozza meg. A döntőben majdan elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 6. és 10. között a dán fővárosban, Koppenhágában.

 Zsűri, műsorvezetők

A négytagú zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő; Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese; Kovács Kati énekesnő és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. ByeAlex, aki Magyarország képviseletében a tavalyi malmői Eurovíziós Dalfesztiválon a 10. helyen végzett, digitális kommentátorként fog dolgozni az élő műsorokban, akit rendszeresen kapcsolnak az adás ideje alatt. A Dal műsorvezető párosa ismét Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor lesz, a backstage-ben pedig Rátonyi Krisztina és Harsányi Levente fogja kérdezni az előadókat.

Nyitóoldali fotók: MTVA/Gálos Mihály Samu, Nagy Zoltán

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosítvány nélkül, ittasan vezetett Mercedest a győri éjszakában

A téti férfit csütörtökön, egy közúti ellenőrzés során állították meg. Beismerte, hogy vezetés előtt… Tovább olvasom