Búcsú

2019.08.31. 09:47

Tömeg búcsúztatta a nyugdíjba vonuló pannonhalmi gyermekorvost – videó, fotók

Keserédes pillanatokat láttunk a pannonhalmi Szent Márton Járóbeteg Központ udvarán. Több tucatnyi gyerkőc, anyukák, apukák búcsúztatták dr. Barsi Ernő gyermekorvost. Az orvos, aki mindig az aggódó szülők rendelkezésére állt, 38 év gyógyítás után vonul nyugdíjba. A kiváló gyermekorvost hat éve a helyi képviselő-testület „Pannonhalmáért” kitüntető címben részesítette.

Szeghalmi Balázs

Áradt a nyugalom

Amikor a Kisalföld újságíróját invitálták a szervezők a búcsúztatóra, egyből igent mondtam. Dr. Barsi Ernő segítőkész, nagybetűs ember maradt olyan egészségügyi rendszerben, amelyben az orvosok és pácienseik számos nehézségbe ütköznek. Tudtam, hogy sokan készülnek meglepni Barsi doktort az utolsó rendelési napjai egyikén, ám az összegyűlt tömeg minden képzeletet felülmúlt.

„Mindig türelemmel közelített a betegek felé. Ha tele volt a váró gyerekkel, akkor is mindenkihez volt jó szava. Apróságnak tűnhet, de a rendelőben áradt a nyugalom” – mondta Horváthné dr. Gombolai Éva pannonhalmi édesanya, az ünnepség egyik szervezője. „Nemcsak gyógyította a gyerekeket, az élet szeretetére is tanította őket. Ahogy a munkához állt, példaértékű. Örülök, hogy betegek százai, ezrei találkoztak ezzel a mentalitással” – vette át a szót egy másik szervező anyuka, Krafcsik Renáta.

Az ész győzött

„Milyen érzés volt a búcsúztató?” – kérdeztük dr. Barsi Ernőt. „Keserédes. Egyrészt felemelő, másrészt nem könnyíti meg a dolgom. Készültem a nyugdíjra, de nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz” – mondta meghatódva Barsi doktor. „Filmszerű lenne, ha a búcsúztató hatására meggondolja magát?” – faggattuk tovább.

„Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben. Hiába szeretne az ember a szívére hallgatni, amikor tudja: az a helyes döntés, ha enged az eszének. Szellemileg friss vagyok, ám fizikailag mind nehezebben bírtam a rendeléseket. Megnyugtatott az is, hogy sikerült utódot találni a helyemre. Nem maradnak orvos nélkül a pannonhalmi fiatalok. Szükség esetén egyébként szívesen helyettesítek. Az első ilyen nap októberben lesz” – hallottuk a doktortól, akinek a tiszteletére több szülő szabadnapot vett ki. Összegyűjtöttük pályafutásának mérföldköveit.

Dr. Barsi Ernő – fotó: H. Baranyai Edina

Keresni a jót

Dr. Barsi Ernő 1951-ben Sopronban született, Győrben végezte az iskoláit, a Révai-gimnáziumban érettségizett. Innen az útja a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre vezetett. Pedagóguscsaládból származik. „Édesanyám és édesapám emberekkel foglalkozott. A szüleimtől láttam, hogy empátiával, humánusan közelítenek a tanítványok felé. Mindketten keresték a gyerekekben a jót, észrevették a tehetséget. A szülői indíttatás mellett azért választottam a gyermekorvosi pályát, mert kisiskolásként sokat betegeskedtem. Az egyetemi évek alatt kristályosodott ki, hogy a munkám során a gyerekek mellett a helyem.

A SOTE után a soproni kórház gyermekosztályára kerültem, majd a fővárosi I. számú gyermekklinikán szereztem szakvizsgát. Sopron a ’70-es években nagyvárosnak számított, inkább kisebb településen dolgoztam volna. Ekkor is előttem lebegett édesapám munkássága, aki mindig becsülte a falvakat. Sokat méltatta a kistelepülések családias, közvetlen hangulatát. A ’80-as évek elején nagyobb szükség volt rám Pannonhalmán, mint Sopronban. A családok hétfőtől péntekig számítottak rám, ügyelet hétvégén volt. A hétköznapi ügyeletet 2002-ben szervezték meg„ – elevenítette fel a gyermekorvos.

Köszönik a kis páciensek. Fotó: Tudósító

Generációk

Dr. Barsi Ernő 1981 szeptembere óta dolgozott Pannonhalmán. A kisvárosban köztudott, hogy mindenkinek megadta a telefonszámát. ”A szülőket megnyugtatta, hogy elérnek. A mobilszámom a Szent Márton Járóbeteg Központ honlapján is megtalálható. Mostanáig hozzám tartoztak Écs és Ravazd kisbetegei is. A hőskorban, amikor nem volt mobiltelefon, internet, a szülők a rendelő ajtajára írták a segélykérő üzeneteiket„ – hallottuk. Az utolsó években akadt olyan pannonhalmi család, ahol a harmadik generációt gyógyította. Az első páciensek közül többnek már az unokája járt hozzá.

Sikerült meglepni utolsó munkanapjai egyikén Dr. Barsi Ernőt.

Életen át tanulni

”Családfaszerűen ismerem a betegeimet, tudásbázist gyűjtöttem a fejemben. Tudom, melyik családra jellemző egy-egy allergia, gyógyszerérzékenység, mire kell figyelni a gyerek egészséges fejlődése érdekében. Próbáltam felépíteni a praxisomat úgy, hogy sokoldalú gyermekorvossá váljak. Ehhez jó alapot adott a soproni kórházban töltött idő. Itt fülészeti és szemészeti problémákkal gyakran találkoztam„ – közölte Barsi doktor, aki a rendelőjében kisebb labort épített ki. Így vér- és vizeletvizsgálati eredményeket azonnal tudott elemezni, nem kellett napokat várni egy-egy eredményre.

Az utolsó időkig képezte magát, az életen át tartó tanulás híve. Szereti böngészni a világhálót orvosi tanulmányok után, igaz, ennél a pontnál megjegyzi: a forráskritika a neten hatványozottan fontos. Azt javasolja a szülőknek, hogy minőségi egészségügyi hírportálokon bátran olvassanak utána a betegségeknek, de döntést és gyógymódot ne baráti, Facebook-bejegyzések alapján hozzanak. Inkább kérdezzenek kétszer a rendelőben.

A felvétel magáért beszél. Fotó: Tudósító

A természet tisztelete

Barsi doktor nyugdíjasként még többet fogja járni a természetet, imádja a Hortobágyot, a Gemencet, a Kis-Balatont. Az említett tájak madárparadicsomok. Szívesen fotózza a madarakat, a természetfotózás a másik hobbija. A búcsúzó gyermekorvos a természet szeretetére mindig felhívta a figyelmet. A volt rendelőjében látható fényképeket is ő fotózta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!