Győr és környéke

2016.05.14. 15:14

Rejtély a nagybajcsi polgármester lemondása

Gazdaságilag, jogilag, pénzügyileg teljesen rendben van a nagybajcsi önkormányzat, a polgármester lemondásának hátterében ennek ellenkezője nem állhat - szögezte le Horváthné dr. Nagy Szilvia, a Kisbajcsi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője. Mindenki legfeljebb találgat.

Sudár Ágnes


Gyakorlatilag előzmény nélkül – múlt vasárnapi hatállyal – lemondott posztjáról Balogh Tibor, aki plébánosi hivatását feladva lett a falu polgármestere 2014-ben. A községvezető továbbra is elérhetetlen munkatársai, kollégái és a sajtó számára.

Az utolsó ember, akivel együtt dolgozott, Horváthné dr. Nagy Szilvia jegyző volt: "Pénteken tovább maradtunk, mert egy pályázati anyagon dolgoztunk. Tiboron semmi nem látszott, így teljes döbbenettel értesültem én is kedden, amikor a lemondását tartalmazó levél postán megérkezett a hivatalba." A jegyző elmondta, furcsállták hétfőn, hogy nem érkezett meg a munkahelyére Balogh Tibor, hívták is, de már akkor sem volt elérhető. Kedden pedig egyértelművé vált az ok.

A polgármesternek elvileg nyolc munkanapon belül kell(ene) átadni az alpolgármesternek a hivatalt. Találgatások, pletykák nyilván lennének a faluban, ennek nem akarunk felülni.

A legjobb az lenne, ha tudnánk vele beszélni, de a kikapcsolt mobiltelefon egyértelmű üzenet. Próbáltuk családtagján keresztül is felvenni a kapcsolatot vele – a válasz nélkül maradt megkeresés szintén egyértelmű számunkra. Egy tény, a közelmúltban lemondott képviselő a polgármester biztos támasza volt egészen mostanáig.

"Találgatni nem akarok, de azt leszögezem, hogy a hivatalban jogilag, gazdaságilag, pénzügyileg minden rendben volt Balogh Tibor polgármestersége alatt – tette hozzá Horváthné dr. Nagy Szilvia. – Tibor sok pénzt hozott regnálása alatt Nagybajcsnak, sok pályázaton indult a község, s ezeken rendre nyert is.

Az óvoda kapacitásbővítésére például 14 millió forintot, út-járda felújítására 14,5 milliót, a könyvtár bővítésére közel kétmillió forintot. De helyi alapítvánnyal közösen pályáztak és nyertek mikrobuszt is."

A polgármesternek elvileg nyolc munkanapon belül kell(ene) átadni az alpolgármesternek a hivatalt, de kérdés, hogy ezek után ott lesz-e. A törvényes felügyeletet biztosítani fogják így is.

Az időközi választásokat három hónap múlva írhatja ki a helyi választási bizottság, ez valamikor augusztusra fog esni. Addig az alpolgármester veszi át a feladatokat, aki azonban főállásban máshol dolgozik, így nem lesz könnyű dolga két helyen teljesíteni. Horváthné dr. Nagy Szilvia szerint a képviselő-testületnek össze kell most fognia, s akkor a helyzet kezelhető. Nincs dráma, csak Balogh Tibor nincs. És nem is tudják, merre keressék.

Előzmény:

Május 8-i hatállyal lemondott posztjáról Balogh Tibor nagybajcsi polgármester. Ő volt korábban a falu lelkipásztora, az egyházból való távozása is országos hír lett. Háromsoros levelet küldött postán a képviselő-testületnek, azóta elérhetetlen.

Nem szokványos módját választotta Balogh Tibor a távozásnak; a nagybajcsi faluvezető lemondásáról és a várható időközi választásról szerda délután tájékoztatták – papírra nyomtatott értesítőn – a falubelieket.

Az időközi választásokig Kissné Makkos Beáta alpolgármester helyettesíti a polgármestert.


 

Balogh Tibort 2014-ben még nagy többséggel választották meg polgármesternek, később azonban már voltak vitái a faluban. Fotó: Kisalföld-archív

Balogh Tibort 2014-ben még nagy többséggel választották meg polgármesternek, később azonban már voltak vitái a faluban. Fotó: Kisalföld-archív

A Kisalföld úgy tudja, kedden este hívta össze a jegyző a képviselőket, ott felolvasták és tudomásul vették a polgármester lemondását, amelyet levélben küldött el. Balogh Tibor már akkor sem volt jelen, azóta pedig mindenki számára elérhetetlen. Telefonja ki van kapcsolva, az e-mailekre, üzenetekre nem válaszol.

Balogh Tibor a 2014-es önkormányzati választások egyik legérdekesebb jelöltje volt. Ő ugyanis az az egykori plébános, aki a választások előtt néhány héttel hagyta ott a papi hivatást, s elindult a voksoláson. A falu többsége akkor mögé állt, polgármesternek választották.

Onnantól kezdve azonban korántsem volt egységes a megítélése. Szinte mindenki azt mondta, s azt mondja most is, hogy a falu általa kettészakadt. Volt, aki Tibor (atya) mellett állt minden körülmények között, de volt, aki nem. A Kisalföld is jelen volt 2015 februárjában azon a falugyűlésen, ahol többen támadták vezetési stílusa, hangneme és bizonyos döntései miatt.

A közelmúltban a képviselő-testület négy tagja közül egy lemondott, de így is döntés- és határozatképes maradt az önkormányzat. Ilyen előzmények ismeretében indultunk tehát útnak, hogy megtudjuk, mi történhetett. Balogh Tibor számunkra is elérhetetlen. Széles Sándor kormánymegbízott értesült ugyan a történtekről, de hivatalos értesítést, indoklást neki sem küldött a volt polgármester.

Horváthné dr. Nagy Szilvia, a Kisbajcsi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője tegnap szabadságon volt, telefonon elértük, azt mondta, csütörtökön a hivatalban lesz, akkor keressük.

Kissné Makkos Beáta alpolgármester is azon kevesek egyike volt, aki a keddi ülésen részt vett. Az időközi választásokig ő helyettesíti a polgármestert. Mint mondta, semmilyen konkrét esemény – vita vagy egyéb – nem előzte meg a polgármester lemondását, így őket is váratlanul érte a dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!