Győr és környéke

2019.06.04. 09:00

Pszichológusok kerestetnek Győrben

Nyár végéig nem fogadnak új ügyfeleket a Győri Család- és Gyermekjóléti Központ pszichológiai tanácsadásán. Szakemberekre volna szükség, amire keret van, csak jelentkező nincs.

D. Pusztai Andrea

A Győri Család- és Gyermekjóléti Központ pszichológiai tanácsadása lelki, életviteli, családi és gyermeknevelési problémák megoldásához nyújt segítséget. A szolgáltatás a családsegítő szakembereken keresztül érhető el ingyenesen a győriek és a járáshoz tartozó településeken élők számára.

Salomváriné Maurer Ildikó, a Győri Család- és Gyermekjóléti Központ speciális csoportjának szakmai vezetője a szobában, ahol a pszichológusok a családokat fogadják a tanácsadáson. Az igény a szolgálta

Salomváriné Maurer Ildikó, a Győri Család- és Gyermekjóléti Központ speciális csoportjának szakmai vezetője a szobában, ahol a pszichológusok a családokat fogadják a tanácsadáson. Az igény a szolgálta

Egy pszichológus heti 20, egy pedig heti 6 órában látja el megbízással a feladatot. Nemrég csatlakozott hozzájuk egy új, pályakezdő kolléga 2 órában. Az ellátási terület és az igény a szolgáltatásra nagy. Május végére négy-öt hétre nőtt a várólista, ezért le is kellett állni az új esetek fogadásával. Nyár végéig csak azokkal a családokkal tudnak kapacitás híján foglalkozni a szakemberek, akikkel már korábban felvették a kapcsolatot.

 

– Tavaly a két pszichológusunk összesen 180 családdal foglalkozott, egy-egy eset általában nyolc konzultációt jelent – mondta a Kisalföld kérdésére Salomváriné Maurer Ildikó, a központ speciális csoportjának szakmai vezetője. – Az ellátottak száma ráadásul érezhetően nőtt ősz óta, amióta az iskolákban szociális munkások dolgoznak.

 

A kérdésre, hogy mit tehetnek azok, akiket nem tudnak elvállalni, a szakmai vezető azt válaszolta, hogy mindenkit tájékoztatnak az egyéb, ingyenesen igénybe vehető lehetőségekről, vagyis hogy fordulhatnak a nevelési tanácsadóhoz és a kórházhoz is. Ugyanígy továbbirányítják egyébként azokat az eseteket is, amikor kiderül, hogy pszichiátriai kivizsgálásra van szükség, esetleg csoportterápiára vagy mondjuk szociális készségfejlesztő tréningre.

 

– Miután a családok a családsegítő, esetmenedzser kollégáinkon keresztül kerülnek a tanácsadásra, ők azok, akik folyamatosan kapcsolatban is vannak velük, így pontosan érzékelik, ha sürgős beavatkozást igénylő krízishelyzet áll be. Ezekre az esetekre mindig tartunk fenn külön időpontokat, függetlenül a várólistától – tette hozzá a szakmai vezető. 

 

Pálfay Andrea pszichológus heti 6 órában dolgozik tanácsadóként. Mint mondta, a hozzá kerülő családok problémái lényegében nem különböznek a hétköznapi életben segítséget kérőkétől, vitathatatlanul gyakrabban fordul viszont elő veszélyeztetettség, bántalmazás, a gyermekek elhanyagolása, ami nem feltétlenül jelent anyagi nehézségekkel terhelt, alulszocializált, kevésbé iskolázott környezetet.

 

Nem csak pszichológust keresnek


Pszichológust, családterapeutát azonnal tudnának alkalmazni a család- és gyermekjóléti központban, Budapestet kivéve azonban az egész országban óriási a szakemberhiány. (Fontos megjegyezni viszont, hogy a közalkalmazotti bértábla nem tud versenyezni a magánpraxissal, ahol a fizetés többszörös.) A központ emellett régóta keres logopédust, a nagy fluktuáció miatt pedig családgondozót és esetmenedzsert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!