Győr és környéke

2019.03.16. 18:53

Presztízsrangadó előtt - Győrújfalun él a szlovák válogatott orvosa és a magyar csapat fizioterapeutája

Egy faluban laknak, korábban mégsem találkoztak egymással, mindketten futballválogatott stábtagok és jövő héten sok múlhat a szakértelmükön.

Cséfalvay Attila

Dr. Fegyveres Zsolt a szlovák válogatott csapatorvosa és Végh Barnabás a magyar csapat fizioterapeutája is Győrújfalun él, s készül a március huszonegyedikei szlovák-magyar futballcsatára.

A másik kispadnál találkozunk

Előrehozott kézfogás: a jövő heti szlovák-magyar válogatott mérkőzésen mindkét kispadon ül majd egy-egy Győrújfalun élő szakember – ellenfélként. A szlovákon Dr. Fegyveres Zsolt csapatorvos, a magyar oldalon pedig Végh Barnabás fizioterapeuta.


„Büszkék vagyunk rájuk" – mondta Nagy Imre Attila polgármester (és korábbi élvonalbeli játékvezető-asszisztens), akinek segítségével összehoztuk őket.


Bár falubeliek, még nem találkoztak. „Felfokozott a várakozás mindkét országban bő egy héttel a meccs előtt, melynek győrújfalui szereplői is lesznek" – adta meg a beszélgetés alaphangját a polgármester.

 



Zsolt a dunaszerdahelyi kórház belgyógyásza, sportorvos, a DAC csapatorvosa, tavaly október óta immár a szlovák válogatotté is.

Játékosként megyei bajnokságig vittem, de sportorvosként megadatott, hogy a futballban a legmagasabb szintre jussak"

– mondta. Az Interben játszó Skriniarral vagy a Celta Vigóban futballozó Lobotkával a korosztályos válogatottaknál régóta együtt dolgoztak. „Utóbbi ugratott is, amikor kineveztek, hogy nekem mindegy lesz a magyar-szlovák meccs eredménye, én mindenképp nyerek."


Barnabás már rutinos, jövő héten jubilál, ötvenedik alkalommal ül majd fizioterapeutaként a magyar kispadon.

Az eredmény minden alkalommal a stáb hangulatát, így az enyémet is meghatározza. Együtt élünk ezekben a napokban a csapattal, a győzelem a miénk is, a vereségnél viszont természetesen lóg az orrunk."


A beszélgetés során természetesen a két szakember egymást is kérdezi: „nálatok miként miként működik az orvosi, regenerációs háttér?" Nagy titkot persze senki sem mond, inkább csak érdekességeket. Kiderül az is, a szlovák válogatottnál két kapusedző van, a magyarnál pedig egy német fizioterapeuta is. Abban is egyetértettek, hogy a magyar csapatnak a válogatott meccsei előtti összetartás-helyszíne, a Telki edzőközpont elképesztő lehetőségeket ad.

Óriási előny a magyar keretnek, hogy az összetartás idejére csak az övék a központ, korábban láttam a diagnosztikát is, s talán már az uszoda is elkészült"

- magyarázza Zsolt.

Elkészült. Telkiben minden rendelkezésre áll a regenerációhoz: a lökéshullámok terápiától a lézeren át a hidegkabinig. A pályák talaja is maga a csoda, olyan sűrű a fű, hogy ha nem nyírják időben, nehéz keresztülmenni is rajta. A liverpooli utánpótlás és Willi Orban is elismerően beszélt az edzőközpontról"

– reagált Barnabás.


Mindkét szakembernek vasárnap kezdődik a munka dandárja, a magyar és a szlovák válogatott összetartása is ekkor indul.


„Én már egy hónappal korábban írom a gyógyszeres biztosítást: krémeket, gyógyszereket, tapaszokat, s hogy a folyadékpótlás rendelkezésre álljon" – mesélte Zsolt. A szlovák bő keretben lévő negyven játékos állapotáról minden tudnia kell év közben is.

„űHa valakit bajnoki meccsen lecserélnek mondjuk a 26. percben, akkor a mérkőzésen után telefonálok, hogy edzői döntés, netán valamilyen sérülés áll a háttérben. Ahogy közeledik a válogatott meccsek időpontja, úgy sűrűsödnek ezek a problémák."


Szakmájuk mellett mindketten megszállottan imádják a focit, ezért is jogos a kérdés: a meccsek előtti utolsó taktikai értekezleten is részt vesznek?

Nem kötelező ott lennem, de érdekel. Így aztán végighallgatom. Korábban a korosztályos válogatottnál például ezen tudtam meg, hogy az akkori ír csapatban kilenc bal lábas futballista játszik, vagy hogy egy-egy adott meccsen mennyire lehet szigorú a játékvezető. A kapitány ráadásul hangsúlyozza, hogy egy csapat vagyunk – a stábot is beleértve. Megtiszteltetés, hogy az öltözői hangulatot is átélhetem"

– mondta Zsolt, aki egyébként ilyenkor a csapat étrendjéért is felelős.


Barnabás hangsúlyozta, hogy Marco Rossi is kéri, amikor csak lehet, legyenek együtt.

Nekem viszont a mérkőzés előtt már négy órával a stadionban kell lennem, hogy minden készen álljon, mire a játékosok az öltözőbe érkeznek. Összetartások idején nálunk a munka minden nap kora reggel kezdődik és éjjel 11-ig tart."


A meccsláz ilyenkor a stábtagokban is fokozódik?


„Most, hogy elindultam erre a beszélgetésre, éreztem először az izgatottságot" – válaszolta Zsolt. „Ha még nem is gondolok a mérkőzésre, rokonok, barátok, ismerősök hívnak, hogy próbáljak nekik jegyet szerezni: ezzel is emlékeztetnek arra, közeledik a meccs" – reagált Barnabás.

A meccs végén a másik kispadnál találkozunk. Addigra kiderül, ki gratulálhat a másiknak"

– így búcsúzott mosolyogva a két győrújfalui válogatott stábtag.

Névjegy

Végh Barnabás fizioterapeuta 2013-ban csatlakozott a felnőtt nemzeti csapat stábjához és azóta segíti a szövetségi kapitányokat. Ott lehetett a 2016-os Európa-bajnokságon is.

„Az ott tapasztalt élményt szeretném legalább még egyszer átélni a csapatunkkal. Remélem, megadatik, hogy az új Puskás-stadionban is dolgozhatok, valamint hogy kijutunk a 2022-es EB-re."


Dr. Fegyveres Zsolt 2018 novembere – az új szlovák szövetségi kapitány, a cseh Pavel Hapal kinevezése – óta északi szomszédunk válogatottjának csapatorvosa.

„Egy sportorvos számára nincs ennél nagyobb elismerés" – vallja.

Az U21-es szlovák válogatottal ő is Európa-bajnokságon járt. Zsolt a válogatottnál 13 éve, az U15-tel kezdte ezt a munkát, végigjárta a ranglétrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!