Győr és környéke

2019.02.12. 13:28

Nyelőgéppé teszik a parkolójegy-automatákat Győrben

Több helyről is hallottunk néhány hét leforgása alatt panaszt a győri parkolójegy-automatákra. Az egyik nem vette be, a másik el is nyelte az aprót. Kikértük erről a Győr-Szol álláspontját: az üzemeltető szerint a legfőbb ok a rongálás, a közölt számok riasztóak.

Laczó Balázs

Pár hét termése ez: egy parkolóautomata a Baross híd lábánál „utasította vissza" a pénzt, vissza sem adta. Az iparkamaránál befogadta, de jegyet nem adott cserébe. A Kálvária utcában – ketten is jelezték – egy másik automata megtartotta a visszajárót. Megkérdeztük: a problémák sűrűbbé váltak? 


A Győr-Szol zrt.-nél elmondták: a városban 126 parkolójegy-kiadó automatát üzemeltetnek, s míg az első berendezések telepítésére több mint húsz évvel ezelőtt került sor, nagyobb számban 2012-ben bővítették az állományt. A hálózatba bevont területeken mindenhol új jegykiadó működik. „Az üzemeltető tapasztalatai szerint a parkolójegy-kiadók meghibásodásának elsődleges forrása nem azok kora, elhasználódása, sokkal inkább a szándékos rongálás."

 

Fotó: Mészáros Mátyás

Fotó: Mészáros Mátyás


Azt mondják: a jelenség 2014 óta erőteljesebb, a szolgáltató több feljelentést tett, voltak tettenérések is, de úgy tudják, hogy még egyik ügy sem jutott bírósági szakaszba. Sokaknak megélhetési forrást jelent eltömni az érmenyílást, s kikapargatni a pénzt, egyre több készüléket tesznek üzemképtelenné, néha naponta többször is. A hibaelhárítást pedig csak a külön ezzel foglalkozó szakemberek végzik mindennap két műszakban. 

Tavaly nem kevesebb mint 8978 bejelentés érkezett a nyílás eltömése, szándékos megrongálása miatt, s a felszíni parkolóhálózatban átlagosan napi 20 jegykiadónál kellett az üzemzavart elhárítani. „Ez is mutatja, hogy a meghibásodások nagyobb része rongálás miatt következik be" – húzta alá a szolgáltató. 


Hozzátették: lehet más baj is, lemerülhet az akkumulátor, nedves-párás időben a papírjegyek letapadnak, hibádzik az érmeolvasás. „A Győr-Szol zrt. a karbantartói létszám emelésével, valamint a bankkártyás fizetésre is alkalmas automaták üzembe állításával próbálja a problémát kezelni. Eddig a szolgáltató öt ilyen készüléket helyezett üzembe a legforgalmasabb parkolóknál, idén további bankkártyás fizetésre is alkalmas automaták beszerzését tervezik" – tájékoztatnak. A valódi megoldás – mondják – az lesz, ha minden készülék „készpénzmentessé" válik, de a bankkártya mellett a mobiltelefonos fizetésre is van már lehetőség Győrben – szögezték le.

 

Fotó: Mészáros Mátyás

Fotó: Mészáros Mátyás

Az üzemeltető kéri


– A készpénzes autós ellenőrizze, hogy az érmebedobó nyílásban nincs-e idegen anyag. Ha a nyílás szabad, először a legkisebb címletű érmével kezdje a fizetést és figyelje a kijelzőn a megfizetett összeg változását. 

– A rongálók motivációját is jelentősen csökkentheti, ha a beszorult érmék között a kisebb címletek fognak dominálni.

– Ha a nyílást eltömték vagy a bedobott érmére a készülék kijelzője nem reagál, azonnal szakítsák meg a díjfizetést és hívják a készüléken feltüntetett hibabejelentő számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!