Győr és környéke

2018.11.26. 08:00

Nem javult a használt autók megbízhatósága

Nagyrészt tíz évnél idősebb járműveket hoznak be az országba

Gyurina Zsolt

Szeptember végéig 120 ezer használt autót hoztak be Magyarországra. A külföldről behozott kocsik piacán Győr-Moson-Sopron megye a 3. helyen áll. Továbbra is az Opel a legnépszerűbb márka.

Tippeket is adunk a csalók trükkjeinek leleplezésére.


A szigorodó forgalomba helyezési szabályok és a magas euróárfolyam kézzelfogható hatást fejtett ki a használtautó-importra, ugyanis hat év után először csökkent a behozott gépkocsik száma az egy évvel korábbihoz képest: augusztusban 7,2, szeptemberben pedig 5 százalékkal. Ezzel együtt három hónap alatt negyvenezer autót hoztak be, szeptember végéig összesen 120.005-öt.


A Datahouse adatai alapján a hazai átírások viszont továbbra is emelkednek: 2018-ban január és szeptember vége között 573.722 használt autó talált új gazdára, ami 13,7 százalékos növekedést jelent 2017 hasonló időszakához képest.


Az emelkedés üteme valamelyest enyhülni látszik, 2017-ben még 26,5 százalékot nőtt a piac 2016-hoz képest háromnegyed év után. A legnépszerűbb márka az Opel volt, azt a Volkswagen követte, míg a harmadik helyen a Suzuki végzett (lásd első oldali grafikánkat). A prémiumautók közül a BMW a hatodik, a Mercedes a kilencedik, az Audi a tizedik lett az összesített listán.

 

Rajnai György gépkocsi-értékesítő azt mutatja, hogy a fényezés, festés vastagsága árulkodik a jármű múltjáról. Fotó: Mészáros Mátyás

Rajnai György gépkocsi-értékesítő azt mutatja, hogy a fényezés, festés vastagsága árulkodik a jármű múltjáról. Fotó: Mészáros Mátyás


Győr-Moson-Sopron megyében szeptember végéig 23,722 használt autó cserélt gazdát, ami 15 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest, ezzel a 7. helyet foglalja el a megyék sorrendjében. A külföldről behozott kocsik piacán viszont a megye a 3. helyen áll, összesen 7256 jármű érkezett ebbe a térségbe, ami 6,11 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest, amivel átlag feletti a térség eredménye. Külföldről nagyrészt tízévesnél idősebb járműveket hoznak be.

 

Tapasztalataink szerint továbbra sem javult általánosságban a használt autók megbízhatósága, a kocsik nagy részének manipulálják a kilométeróráját, és számtalan olyan esettel találkozunk, amikor darabokból összerakott, ám hiba nélkülinek hirdetett kocsit vesz az ügyfél. Gyakori az is, hogy biankó szerződéssel hoznak el autót a vevők, így az eladó a tranzakció után elérhetetlenné válik, ezáltal pedig lehetetlen később érvényesíteni a szavatossággal kapcsolatos igényeinket

– mondta el Rajnai György, a Porsche Győr Das WeltAuto értékesítője.

A határon túlról érkező, fiatal gépkocsik esetében jellemző trükk még az áfacsalás. Az import tehát veszélyes üzem, itt is igaz, hogy csak megbízható partnertől ismert előéletű, ellenőrzött gépkocsit vegyünk."


Rajnai György azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak hírei ellenére nem csökkent a dízelautók iránti kereslet, mivel korlátozásokat csak a régi, Euro IV, illetve Euro V kibocsátási norma szerinti autóra vezetnek be néhány nyugat-európai nagyváros belvárosában. A Das Welt- Auto hálózatában továbbra is népszerűek a gázolajjal hajtott modellek, mivel gazdaságosságban továbbra is verhetetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!