Győr és környéke

2014.10.30. 16:28

Negyvenen cserélik az eget fedélre

Újabb 15–20 százalékkal csökkenthető az utcán élők száma Győrben, de új hajléktalanok továbbra is lesznek a rendszerben.

Laczó Balázs


Konferenciával nyitották meg tegnap a Tágas városom kis lakásra cserélem II. projektet, amelynek keretében 13-an már kedvezményes albérlethez jutottak. Tizenkét hajléktalan elhelyezésre vár, akik a program 40 ezer forintos támogatásával kapnak új esélyt. Sütő Szabolcs szakmai vezető elmondta: még bérbeadókat keresnek.

A nyitórendezvényen Szabóné Vörös Ágnes, a városháza népjóléti osztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy a tavalyelőtt indult első programban 50 emberből 40-en zárkóztak fel, s ennél jobb bizonyság nem kell arra, hogy szükséges a folytatás.

A program az Európai Unió 100 százalékos támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Sütő Szabolcs is beszámolt a tavaly zárult első projektről, amelynek teljes neve TÁMOP-5.3.3-11/2-2011-00010, de nyilván a már idézett mottóval vált közismertté. A 2012-ben bevont 101 hajléktalan közül 54 lakhatását segítették elő, ők részben az utcáról, részben intézményből kerültek albérletbe. A 23 megürült szálláshelyet utcáról beköltözőkkel töltötték fel, s emellett 24 érintett egyéni fejlesztéséről is gondoskodtak. A 101-ből 99-en sikerrel zárták a programot, egyikük lemorzsolódott menet közben, egy pedig elhunyt. Még nyolc hónappal később is van rálátása a Hajléktalanokat Segítő Szolgálatnak az idén februárban zárult első projekt résztvevőire.

E szerint a 30 hajléktalanból – akiket az utcáról költöztettek albérletbe – 21 meg tudta tartani lakhatását, 7 a Segítőházban él, egy visszakerült az utcára, egy pedig meghalt. A szállóról beköltözők közül 17-nek van még lakáskulcsa, 5-en megint a szállón élnek, s itt is volt egy haláleset. Összességében tehát az elsődleges célcsoportnak 65, a másodlagosnak 73 százalékát sikerült eddig integrálni, s ez – hangsúlyozta Sütő Csaba, a Segítőház igazgatója – nem csak pusztán lakhatási kérdés.

A 2015 szeptemberéig tartó új program az Európai Unió 100 százalékos támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, s csaknem 69 millió forintba kerül. Idén lényegesen szerényebb számokkal dolgoznak, összesen 40 hajléktalanról beszélünk, akik közül 10-en az utcáról, 15-en intézményből kerülnek albérletbe. Ennek ugyanakkor előnye, hogy nem 10 fő jut egy utógondozóra.

Mindezzel együtt sajnos a társadalom kitermel egy év alatt annyi új hajléktalant, hogy az integrációs munkának soha nem lehet vége. A korábban még 160–180 utcán élőből csaknem 60 lakáshoz jutott, s most ismét 150-en várják odakint a krízisszezont.

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!