Győr és környéke

2019.02.13. 07:25

Mit tehet az iparos, ha nem parkolhat kisteherautóval Győrben? Utánajártunk

Győrben több útszakaszon nem parkolhatnak sofőrök kisteherautóval, furgonnal. A több szemszögből érdekes parkolási helyzetre győri villanyszerelő hívta fel a figyelmünket.

Szeghalmi Balázs

Több "kört" futni


"Marcalváros II-n, a Mécs László utcába mentem szerelni a napokban. Mint kiderült, olyan parkolóban hagytam a kocsit, ahol csak személyautók állhatnak. A közterület felügyelet nem büntetett, figyelmeztetett. A szóban forgó parkolási renddel mégsem értek egyet. Az iparosok autója tele van szerszámmal, munkához szükséges eszközökkel. Ha kell egy másik csavarhúzó, akkor sétáljak 400 métert az autóhoz? Pusztán azért, mert ahol dolgozom, kizárólag személyautóval lehet parkolni" – hallottuk a neve elhallgatását kérő győri villanyszerelőtől. A szakember hozzátette: rendkívül terheltek az iparosok, több munkát vissza kell utasítaniuk, érzékenyen érinti őket, ha a szerszámokkal több "kört" kell futniuk.


6-6,5 méteres hossz


A felvetett téma nem új, a kisteherautók, furgonok parkolásának korlátozása egyes útszakaszokon több mint 10 éve kezdődött a városban. Mégis érdemes foglalkozni a témával. Egyrészt sokan nem ismerik a tiltást, másrészt évről évre emelkedik azoknak a győri útszakaszoknak a száma, ahol csak személyautók állhatnak. "Az utóbbi években gyarapodott a parkolóhelyek száma, de a bővítések ellenére a parkolási feszültség több városrészben nem csökkent. Főleg a Belvárosban, Nádor-, Ady- és Marcalvárosban kritikus továbbra is a helyzet, mivel az autók száma évről évre dinamikusan nő Győrben" – kezdte Máthé-Tóth Péter.


A Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke a konkrét témában elmondta: "a kisteherautók méretével van a baj. Ezeknek a járműveknek ugyan a tömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, de a hosszuk jellemzően 6-6,5 méter. Így gyakran másfél, két parkolót foglalnak. Vagy ha tolatva, merőlegesen parkolnak a sofőrök, a jármű zavaróan a járdára lóg". Mi a helyzet azokkal a kisteherautókkal, amelyek kisebbek, mint némelyik, személyautók közé tartozó terepjáró? – kérdeztük. "Valóban számos példát lehetne mondani. A KRESZ azonban nem ismeri ezeket a különbségeket. A szabályok szerint a kisteherautók nem tartoznak a személyautók közé" – hangzott a válasz.

 

Ha a parkolást jelző

Ha a parkolást jelző "P" betű alatt személyautót ábrázoló táblát látunk, akkor itt nem parkolhatnak a kisteherautók vezetői.



Adnak igazolást


A kisteherautók, furgonok parkolási korlátozásával városszerte találkozni, láttunk táblákat a Cuha utcában, a Tihanyi úton, a Földes Gábor úton, a Bartók úton. Több tucatnyi helyszínen kell figyelniük erre a sofőröknek. "A korlátozásokat vagy azért helyezzük el, mert problémásnak látunk szakaszokat, vagy lakossági panaszt kapunk. Forgalomtechnikai szakértő vizsgálja a konkrét helyzetet, majd mérlegelést követően rakjuk ki a korlátozó táblákat. Ahol lehet, igyekszünk az érintett szakaszokat 100-150 méterre csökkenteni" – hangsúlyozta Máthé-Tóth Péter.


"Az iparosok igényelhetnek felmentést?" – vetettük fel. "A Kálvária úti központunkban adott munkanapra, útszakaszra adunk az igazolást. Kapacitásunkat figyelembe véve 1-2 munkanapon belül nem garantált, hogy ki tudunk állítani felmentést, de igyekszünk az ügyfél érdekét figyelembe tartva prioritásként kezelni a kérelmeket. A jogszabály 21 munkanapos határidőt ír elő" – közölte Máthé-Tóth Péter. Amikor ezt a lehetőséget felvetettük a szituációt jelző győri villanyszerelőnek, azt mondta: nem hallott erről. Igaz, szerinte havária esetén nem életszerű a "megoldás". "Ha sürgős hibahárítást végzünk, biztosan nincs arra időnk, hogy munka előtt igazolást kérjünk" – zárta szavait.

Telephely kell a teherautóknak


Teherautókkal közterületi parkolókban sehol nem állhatnak meg Győrben. Ahhoz, hogy a 3,5 tonnát meghaladó járművek tulajdonlapját érvényesítse az okmányiroda, igazolnia kell a tulajdonosnak, hogy van telephelye a járműnek. Építkezésekre tartó teherautóknak adnak útvonal engedélyt. Utóbbit szintén a Győri Útkezelő Kálvária úti központjában kell igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!