Győr és környéke

2018.12.14. 12:11

Megnyílt az Árpád parkolóház Győrben: 200 új férőhely a belvárosban - fotók, videó

Az átadás előtt a környéken alig lehetett parkolni, ez mutatta, hogy szükség van a parkolóházra. Mintegy 200 autónak jut hely, január 2-ig 100 forintba kerül egy óra, utána 200-ba. Március végére várhatóan a balett próbaterme is működni fog.

Laczó Balázs

Négy emelet, azaz nyolc szint szolgálja a parkolást, kettő a föld alatt, hat pedig a felszínen. Az Árpád útról és a Teleki utca felől lehet behajtani a volt Petőfi művelődési ház helyen épült Árpád Parkolóházba, ahol 205 parkolót alakítottak ki, köztük 5 mozgássérült hellyel. Úgy tudjuk, egyelőre nincsenek bérlők.


A tetőn – vagyis az ötödik emeleten – egy 1276 négyzetméteres zöldtető húzódik 5000 darab növénnyel, elsősorban környezetvédelmi célt szolgál, s el lesz zárva a lakosság elől. Az épületben 2 darab 8 személyes lift működik.

Megnyílt az Árpád parkolóház Győrbe. Fotók: Mészáros Mátyás


Üzembe helyezik majd az elektromos töltőállomás-helyeket, motorparkolókat és kerékpár-tárolót helyeztek el, a Győr-bike hálózatnak is van az Árpád úton új állomása. 


Amit a parkolásról még tudni kell: kikanyarodhatunk az Árpád út és a Teleki utca felé egyaránt, s bemenni is kétfelől tudunk, mert a Teleki utca felőli homlokzatánál a Szent István út felől érkezőknek csináltak bejáratot, amihez nem kell megállni a Szent István-Teleki lámpájánál. Az 1,6 milliárdos projekt keretében egy lámpás csomópont készült, így a Teleki utcába most azok is bekanyarodhatnak az Árpád útra, akik a színház felől jönnek.

 

A gyalogos bejárat az Árpád úti főbejárat mellett működik, s itt a díjfizető automata is, ami egyelőre csak érmét és papírpénzt fogad el, később kártyával is fizethetünk. 

Az Árpád parkolóház első tervéről látványos videó látható a tervező TSPC Csoport oldalán >>


Az átadáson Kara Ákos államtitkár köszöntő szavai után Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az átlagos parkolóhelyek méretével számolva a ház kapacitása 1100 métert jelentene a felszínen, amire nyilvánvalóan nem lenne hely a belvárosban. Sági Géza, a házat átadó Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója bemutatta a beruházást, s kérdésünkre elmondta azt is: a teljes projekt március végén zárul, ekkorra adják át várhatóan a balett próbatermét is. 

Galéria kép


Borkai Zsolt polgármester végül felidézte a városban folyt társadalmi vitát a lebontott művelődési házzal kapcsolatban, s hozzátette: a lakosság többségének érdekét tartották szem előtt, amikor a parkoló funkció mellett döntöttek. Hogy mennyire szükség van rá – mondta – azt a szabad helyek száma mutatja, elég ezekben a hetekben a teltházas Dunakapu téri mélygarázs felé kanyarodni. Arra is kitért a polgármester, hogy a fiatalok kulturális életének ma már a Rómer Flóris központ ad teret, és igen színvonalas.

Hogy parkoljunk?

A sorompó mellett jegyet húzunk, zöld és piros fények jelzik a szabad és foglalt helyeket, akár a mélygarázsban. A rendszer felismeri a rendszámot díjfizetés után, ha mégsem nyílik a sorompó, akkor a mellette lévő automatába kell csúsztatni a jegyet. Január 2-ig 100 forintba kerül egy óra parkolás, után 200 lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!