Győr és környéke

2019.02.12. 07:25

Lyukas tető alatt él az idős asszony Győrszentivánon

Otoltics Tiborné Viola pár négyzetméteres helyiségben tölti a mindennapokat. "A konyhába tettem a matracomat. A nappaliban annyira hideg volt, hogy nem bírtam tovább. Hiába próbáltam fűteni a nagyobb szobát, szökött a meleg" - kezdte a 64 éves nő.

Szeghalmi Balázs

A szülei tősgyökeres szentivániak voltak, a ma már romos otthonban éltek. Pedig a régi ház szép lehetett egykoron, a fagerendákon most is látszik, hogy gondos mesterek építették. Az idő vasfoga könyörtelenül megette az épületet.


15 ezer gyógyszerre


"Havi 60 ezer forint özvegyi nyugdíjból élek. Dolgoztam több helyütt, Győrben az olajgyárban és a kesztyűgyárban, Fertődön a termelőszövetkezetben. 10 év munkaviszonyom jött össze, ezért nem jár nyugdíj. A fertődi munkánkat szerettük a párommal. A szüleim idősek voltak, mind többet betegeskedtek, így haza kellett jönnünk Fertődről.


Amit az elhunyt férjem után kapok, abból havonta 15 ezer forintot gyógyszerre költök. Azt mondja az orvos, hogy tartózkodjak a fizikai igénybevételtől, de nem ijedek meg a munkától. Tűzifát hasogatok. Nincs más választásom, senki nem csinálja meg helyettem. Gyerekem nincs. A testvéremmel erősítjük egymást, amiben tudjuk" – hallottuk az idős asszonytól.

Otoltics Tiborné Viola reméli, hogy hamarosan Győrbe költözhet a romos győrszentiváni házból.

Otoltics Tiborné Viola reméli, hogy hamarosan Győrbe költözhet a romos győrszentiváni házból.


Szociális bérlakás


Otoltics Tiborné Viola más ügyekben számíthat segítségre. A szintén szentiváni Markszné Koncz Zsuzsa közösségi médiában alapított csoportja (Ha neked felesleges, másnak még segíthetsz vele, Facebook) felkarolta a beteg hölgyet.

A helyi plébánossal, Albert atyával közösen igyekszünk Viola mellett állni. Ruhákat, ágyneműt hozott neki Albert atya, rendszeresen kap kenyeret, péksüteményt. A hivatali ügyintézésben is támogatjuk"

– hallottuk Markszné Koncz Zsuzsától.


Otoltics Tiborné Viola sorsa úgy tűnik, hamarosan könnyebb lesz, heteken belül szociális bérlakásba költözhet Győr-Szigetben. "Sok emlék köt Szentivánhoz, de elfogadtam, hogy a ház bontásra ítélt. Addig remélem, nem omlik a fejemre a tető. Két pici helyiséget, szobát és konyhát ígértek Szigetben" – mondta Otoltics Tiborné Viola.

Festők segíthetnek


Az özvegy asszonyt Olvasóink jóvoltából 150 ezer forinttal segítette a Lapcom Média Alapítvány. Az idős asszony kérését is tolmácsoljuk: festőkre lesz szüksége új, szigeti otthonában.


"A lakást ki kell majd festenem. Előre köszönöm, ha ebben számíthatok szakemberekre" – zárta szavait. Tudjuk, hogy az összes iparos túlterhelt Győr környékén. Ez a munka azonban nem rabolná sokáig az idejüket: két parányi helyiségről van szó. Aki segíteni szeretne, az [email protected] e-mail címen jelentkezzen.


Kérjük, a levél tárgyába írják be: "festés".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!