Győr és környéke

2014.07.28. 13:14

Jelezhet-e a szonda alkoholmentes sörök fogyasztása után?

Egyes alkoholmentes sörök alkoholtartalma a fél százalékot is eléri. Ha a sörből egy órán belül négyet elfogyasztunk, vajon jelezhet a szonda? Szavazás.

Szeghalmi Balázs

"Mi lesz azzal a sofőrrel, aki az `alkoholmentes´ sör után beül a volán mögé?"

"A napokban ittam egy Dreher ízesített, alkoholmentes sört, de már előtte is furán néztem a dobozon feltüntetett `csak 18 éven felüliek számára!´ kiemelt szövegre.

A dobozon elolvastam az összetevőket, és a következőre lettem figyelmes: fél liter sör 0,5 százalék alkoholt tartalmaz.

Ki lehet nyomozni, ez mennyire meríti ki a fogyasztó megtévesztését? S mi lesz azzal a sofőrrel, aki az `alkoholmentes´ sör után beül a volán mögé, majd a rendőrség megszondáztatja?" - kérdezte Olvasónk.

Olvasónk felvételei

Olvasónk felvételei



A lekvárban és a kefírben is van minimális alkohol

Nos, azt elöljáróban szögezzük le: tudatos megtévesztésről biztosan szó nincs. Teljesen alkoholmentes sör ugyanis nem létezik. Minden sörben van némi alkohol, sőt a narancslében, a lekvárban és a kefirben is található, mivel az alkohol az erjesztés mellékterméke, amit 100 százalékosan nem lehet kiszűrni.

A kisalfold.hu tervei szerint hamarosan leteszteli, mit mutat a szonda az alkoholmentes sörök fogyasztása után - fotó: Délmagyar.hu archívum

A kisalfold.hu tervei szerint hamarosan leteszteli, mit mutat a szonda az alkoholmentes sörök fogyasztása után - fotó: Délmagyar.hu archívum

"A Magyar Élelmiszerkönyv 2-702 számú irányelve alapján a sör alkoholtartalma 0,51-8 százalék, illetve a nagy alkoholtartalmú terméké 8 százalék fölötti érték is lehet, az alkoholmentes sör alkoholtartalma pedig legfeljebb 0,5 százalék.

"Elenyésző alkoholtartalma miatt az alkoholmentes sörből rövid idő alatt irreálisan nagy mennyiséget kellene meginnunk ahhoz, hogy jelezzen a szonda. A vállalatcsoportunkon belül hasonló terméken elvégzett egyetemi kutatás szerint nem mutatható ki alkohol a szervezetben alkoholmentes sör fogyasztása után" - közölte érdeklődésünkre Tóth Xénia.

A Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok szakértője hozzátette: "meglepő, de még azok a sörök is tartalmaznak alkoholt, amelyek dobozán, üvegén 0,0 százalékot tüntet fel a gyártó".

Hány dobozzal szabad fogyasztani az alkoholmentes sörből egy órán belül?

Az igazán fogas kérdések azonban most következnek - Olvasónk is ezt feszegette írásában -: ha valaki elfogyaszt egy 0,5 százalékos alkoholmentes sört, azt vajon kimutathatja-e a szonda öt perccel később, illetve hány dobozzal szabad fogyasztani az alkoholmentes sörből egy órán belül, hogy biztosan ne legyen rendőrségi büntetés a vége?

Ezekre a kérdésekre nehéz egyértelmű választ adni. Az biztos, hogy a pontos számításoknál figyelembe kell venni számos körülményt, mint a sör ivójának nemét, korát, testsúlyát, anyagcsere tevékenységét, általános egészségi állapotát.


Minden ember szervezete más-más idő alatt bontja le az alkoholt 

A Kisalföld nyár elején írt arról, hogy gyakorlatilag minden ember szervezete másként bontja le az alkoholt, nehéz általános érvényű szabályt alkotni.

Az "alkoholtűrő" képességünket befolyásolja az is, mennyit ettünk, mennyi alkoholmentes italt fogyasztottunk alkoholivás közben, sőt, az aktuális pszichés állapot is szerepet játszik ebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!