Győr és környéke

2014.09.18. 11:08

Jár-e a családi pótlék, ha egyetemista lett a gyerek? Az államkincstár győri munkatársait faggatták Olvasóink!

A több mint két órás online interjú során többek közt GYES-ről, méltányossági kérvényről, családi pótlékról és a Babakötvényről tettek fel kérdéseket Olvasóink.

Szeghalmi Balázs


11.04

Az online interjú véget ért. Köszönjük Olvasóinknak az értékes kérdéseket, a Magyar Államkincstár győri munkatársainak a részvételt.


dr. Tóth-Sipos Rita, Horváth Endre, Enyedi Ádám a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Mészáros Mátyás

dr. Tóth-Sipos Rita, Horváth Endre, Enyedi Ádám a Kisalföld szerkesztőségében - fotó: Mészáros Mátyás

Kérdezz-felelek

- GYES melletti munkavégzést be kell-e a munkavállalónak jelenteni Önök felé? A gyermek elmúlt 2 éves, teljes munkaidőben jönne vissza az anyuka dolgozni!

dr. Tóth-Sipos Rita: Tekintettel arra, hogy a gyermek 1 éves kora után a GYES-ben részesülő szülő időkorlátozás nélkül végezhet keresőtevékenységet, nem kell bejelenteni. 

- 2015. február közepére vagyok kiírva a második gyermekemmel, kérdésem az lenne, hogy a TGYÁS-t, GYED-et, családi pótlékot, anyasági támogatást mikor és honnan (TB vagy Államkincstár) kell igényelnem? Van-e változás 2010-hez képest? Akkor szültem az első gyermekemet. Köszönöm!

dr. Tóth-Sipos Rita: A jelenleg hatályos szabályok szerint családi pótlékot és anyasági támogatást a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes megyei igazgatóságán kell igényelni. Terhességi gyermekágyi segélyre és gyermekgondozási díjra a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen, vagy Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervénél lehet kérelmet benyújtani. 

"A maximális éves állami támogatás (6000 Ft) igénybevételéhez legalább évi 60 ezer forint befizetése szükséges"

- A négy éves gyermeknek szeretnénk Babakötvényt vásárolni, hol és milyen összeggel érdemes ezt megnyitni?

Enyedi Ádám: A Start-értékpapírszámla megnyitására 2012. szeptember 30-át követően csak a Magyar Államkincstárnál van lehetőség. A számla nyitása és vezetése díjmentes.

Megyénkben a győri ügyfélszolgálaton (cím: Czuczor Gergely u. 26.), valamint a soproni kirendeltségen (cím: Fő tér 5.) van lehetőség számlanyitásra, továbbá eseti jelleggel megyei szabadidős rendezvényeken (például Bababörze, Baba-Expo) is, melyekről honlapunk nyitóoldalán a hírek között tájékozódhatnak.

A számlára történő egyéni befizetéseknek felső korlátja nincs. A maximális éves állami támogatás (6000 Ft) igénybevételéhez legalább évi 60 ezer forint befizetése szükséges, mely átutalással, bankkártyás fizetéssel, valamint a győri ügyfélszolgálatunkon készpénzzel is megtehető.    

- A nagy fiam 1994 januárjában született. Most szeptemberben kezdte meg esti tagozaton a gimnáziumot. Jár-e még erre a tanévre a családi pótlék?

dr. Tóth-Sipos Rita: A szülő családi pótlékra annak a tanévnek a végéig jogosult, amelyben gyermeke betöltötte a 20. életévét, kivéve a sajátos nevelésű igényű gyermekeket. A vonatkozó jogszabály szerint '94 januárjában született gyermeke után nem jár családi pótlék.

Mikor jár a méltányossági gyermekgondozási segély?

- Azt szeretném megkérdezni, hogy lányomnak október 24-én lejár a GYES, menne a gyermeke óvodába, ha addigra teljesen szobatiszta lesz, de ha mégsem veszik be az óvodába, s otthon kell maradnia a lányomnak vele, erre az időre kaphat anyagi támogatást?

dr. Tóth-Sipos Rita: Méltányossági gyermekgondozási segély akkor állapítható meg a szülő részére, ha az igényben megjelölt októl függően (szobatisztaság hiánya) a fekvőbeteg-gyógyintézet gyermekgyógyásza, vagy gyermekpszichiáter szakorvos igazolja, hogy a gyermek betegsége miatt gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben (bölcsődében, óvodában, családi napköziben) nem gondozható, nevelhető.

Az igénybejelentő nyomtatvány megtalálható a Kincstár honlapján. A Magyar Államkincstár elnöke méltányossági jogkörben dönt a gyermekgondozási segélyre való jogosultságról.

- Azt szeretném megkérdezni, ha az unokámnak (10 éves) nyitok Start-számlát, az mikor lesz felvehető? 18 éves korában vagy 18 év múlva? Köszönöm Szépen!

Enyedi Ádám: A Kincstári Start-értékpapírszámlán nyilvántartott követelés kifizetésére a gyermek 18. életévének betöltését követően kerülhet sor, vagy legkésőbb a Babakötvény lejáratakor.

2006. január első napja előtt született gyermekek számára nyitott Start-számla esetén - a számlanyitástól számított 30 napon belül - 25 ezer forint befizetése szükséges. Ebben az esetben az állam által biztosított életkezdési támogatás nem illeti meg a gyermeket a vonatkozó jogszabály szerint.

Családi pótlék olyan gyermek után illeti meg a szülőt, aki közoktatásban tanul

- Miért nem lehet a korábbi PEMÁK (2015/X; 2016/X; 2016/Y) sorozatokhoz hasonlóan a PEMÁK 2017/X sorozatot kereskedelmi bankokban megvásárolni?

Enyedi Ádám: A Magyar Államkincstár az állam által kibocsátott állampapírokat forgalmazza. A kibocsátások szervezése, a forgalmazói kör meghatározása kapcsán a Magyar Állam nevében eljáró Államadósság Kezelő Központ Zrt. jogosult dönteni. 

- Azt szeretném kérdezni, hogy a nagyobbik gyermekem idén végzett a középiskolában, viszont tovább tanul Budapesten nappali tagozatos iskolában. Ott azt mondták, hogy jár utána családi pótlék, de nem tudom, hogy hol és hogyan kell megigényelni és milyen iratok kellenek hozzá? Összesen 3 gyermekünk van, 6, 17 és 19 évesek.

dr. Tóth-Sipos Rita: Családi pótlék olyan gyermek után illeti meg a szülőt, aki közoktatásban (például szakképzés) tanul. Amennyiben gyermeke felsőoktatásban kezdte meg tanulmányait, 6 és 17 éves korú gyermekei után a nagyobb testvér figyelembe vételével kerül megállapításra a családi pótlék összege.

A magasabb összeg megállapításához kérelmet szükséges benyújtani. Az igénybejelentő nyomtatvány megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Az igénylő személyes okmányainak másolata mellett szükséges a felsőoktatási intézmény igazolása a hallgatói jogviszonyról.

A nyomtatvány benyújtása postai és elektronikus (ügyfélkapus regisztrációval) úton, vagy személyesen a Győr, Szabolcska utca 1/A ügyfélszolgálaton történhet. A nyitvatartási idő hétfőn és kedden 8-14.30, szerdán 8-16, csütörtökön és pénteken 8-12 óra.

"Az egyetemista gyermek után családi pótlék nem illeti meg a szülőt"

- Három gyermekem közül az egyik most szeptemberben lett egyetemista, a másik kettő kiskorú. Az lenne a kérdésem, hogy a továbbiakban is megkapom-e a nagycsaládosoknak járó igazolást az államkincstártól? Számos kedvezményt ugyanis csak ezzel a dokumentummal tudunk igénybe venni.

- dr. Tóth-Sipos Rita: Az egyetemista gyermek után családi pótlék nem illeti meg a szülőt, azonban kisebb gyermekek után háromgyermekes családi pótlékot folyósítunk, az ügyfél kérésére erről igazolást állítunk ki. Az igényléssel kapcsolatos teendők megtalálhatóak az előző válaszban.

- Minden harmadik hónapban rosszul számolták ki a családi adókedvezményemet. Hogyan lehetséges ez? Amikor a kollégám rákérdezett azonnali intézkedést ígértek. Kihez lehet fordulni?

Horváth Endre: Először is köszöntjük az Olvasókat! Kérdésével legyen kedves - név, adóazonósító jel és a kérdéses számfejtési hónapok megjelölésével - az Illetmény-számfejtési Iroda munkatársaihoz fordulni a [email protected] e-mail címen vagy a 96/501-815-ös telefonszámon, ahol munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

8.54

A Magyar Államkincstár győri munkatársai, Horváth Endre megyei igazgató, dr. Tóth-Sipos Rita irodavezető (Családtámogatási és Szociális Ellátási Iroda), Enyedi Ádám irodavezető (Állampénztári Iroda) megérkeztek a Kisalföld szerkesztőségébe.

Az online interjú hamarosan elkezdődik, a kérdéseket az [email protected] e-mail címre várjuk!

Előzetes

Az online interjú időpontja: szeptember 30. (kedd), 9-11 óra között.

Témák: Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság Családtámogatási és Szociális Ellátási Irodájának magánszemélyeket érintő ügykörei (családtámogatási ellátások, fogyatékossági ellátások, energiaár-támogatás, osztrák-magyar ügyek) és Állampénztári Irodájának magánszemélyeket érintő ügykörei (állampapír-forgalmazás, Start-számla, lakástámogatás).

Tervezett résztvevők a Magyar Államkincstár részéről: Horváth Endre megyei igazgató, dr. Tóth-Sipos Rita irodavezető (Családtámogatási és Szociális Ellátási Iroda), Enyedi Ádám irodavezető (Állampénztári Iroda).

A kérdéseket az [email protected] e-mail címre küldhetik - kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: államkincstár -, illetve a kisalfold.hu Facebook-oldalán a hozzászólások közé is írhatják.

Nyitóképünk illusztráció!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!