Győr és környéke

2015.12.15. 09:53

Íme, szerencsés nyertesünk, aki a Csíksomlyói Búcsúra utazhat a Székely Gyorssal!

A Kárpáteurópa Utazási Iroda és a kisalfold.hu közös játékán kétszemélyes erdélyi utazás volt a fődíj. A játék öt fordulóból állt.

kisalfold.hu


02.29.

Szerencsés nyertesünk: Sinkó Sándorné. Gratulálunk neki!

Korábban

Lassan már hagyománnyá váló öt fordulós sorozatunkban a 2016. évi csíksomlyói búcsúra induló Össznemzeti Különvonattal ismerkedhetnek meg.

A Kárpáteurópa Utazási Irodával közös játékunkon - értékes nyereményeken túl - kétszemélyes utat nyerhetnek a 2016 májusában, pünkösdkor Erdélybe tartó Össznemzeti Zarándokvonattal szervezett körutazásra, a Csíksomlyó Expressz - Székely Gyorsra.

Kétszemélyes utazás a fődíj

A pünkösdi zarándokvonatok szervezője a Kárpáteurópa Utazási Iroda, valamint az esemény médiatámogatója, a kisalfold.hu közös játékán a megfejtők között fődíjként kétszemélyes utat sorsolunk ki Csíksomlyó Expresszre.

Megfejtéseiket - az öt forduló meghirdetése után egyben - eljuttathatják hagyományos levélben vagy levelezőlapon a következő címre: Kárpáteurópa Utazási Iroda, 1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a (a borítékra írják rá: Csíksomlyó Expressz) illetve a [email protected] elektronikus címünkre.

A megfejtések beérkezési határideje: 2016. február 20. A megoldásokat egyszerre is el lehet küldeni, nem feltétlenül szükséges külön-külön.

Eredményhirdetés a kisalfold.hu-n, ebben a cikkben: 2016. február 27. További információk: www.karpateuropa.hu honlapon találhatók, illetve a 06-1/368-6296-os és 06-1/439-1644-es telefonszámon kérhetők.

A csíksomlyói pünkösdi búcsút az erdélyi Kis-Somlyó és Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben tartják.

A csíksomlyói pünkösdi búcsút az erdélyi Kis-Somlyó és Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben tartják.


Több megyei megálló

2016-ban - immár kilencedik éve – ismét a leghosszabb össznemzeti zarándokvonat indul a Dunántúlról Budapesten át Erdélybe, a Székelyföldre.

Visszatérő Olvasóink már tudják, hogy ez a vonat a szombathelyi indulást követően több Győr-Moson-Sopron megyei vasútállomáson (Sopronban, Kapuváron, Csornán, Győrött, Komáromban, Tatabányán) is megáll, lehetőséget biztosítva arra, hogy minél többen csatlakozhassanak a Csíksomlyó Expresszhez.

Budapestről a Székely Gyorssal összekapcsolva közös szerelvényként tovább indul a vonat az egykori keleti határaink felé, majd több százezer honfitársunkkal együtt Csíksomlyón és másnap az ezeréves határon lelkileg visszavesszük Nagy-Magyarországot!


Pillanatkép a csíksomlyói búcsúról

Pillanatkép a csíksomlyói búcsúról



A Csík Zenekar koncertet ad a Csíksomlyó Expressz utasainak!

2016-ban a csíksomlyói zarándoklat fővédnöke, Böjte Csaba ferences testvér lesz. A szervezőknek, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetőinek hitvallása, hogy évről évre új programokkal várják a legendás vonatokon a világ magyarságát.

Az idei év szenzációja a Csík Zenekar élő szabadtéri koncertje, melyet a harmadik napon, a turulmadaras emlékműnél tartott tiszteletadás után hallgathatunk meg.


A Csík Zenekar koncertje mindig, mindenhol óriási élmény

A Csík Zenekar koncertje mindig, mindenhol óriási élmény

5. forduló

A Kárpáteurópa utazási iroda (www.karpateurpa.hu) 2016-ban is Magyarország leghosszabb vasúti szerelvényeként összevonva indítja el Budapestről a két zarándokvonatot. A Csíksomlyó expressz természetesen idén is Szombathelyről indul, majd Sopronban, Csornán, Kapuváron, Győrött, Komáromon, Tatabányán megállva, érkezik Budapestre a Keleti pályaudvarra. Itt csatlakozik hozzá a fővárosból induló Székely Gyors, majd együtt, Szolnokon, Püspökladányon és Biharkeresztesen utasokat felvéve érik el a Biharpüspöki magyar-román határt. Innen tovább utazva Nagyváradon, majd Kolozsváron megállva, mindkét városban ünnepélyes fogadáson vesznek rész a helyi magyarokkal.

Az útvonal innen már festői Székelyföldre vezet. A látnivalók változatossága miatt a Csíksomlyó Expressz zarándokai a felcsíki falvakban, a Székely Gyors utasai pedig az alcsíki településeken szállnak meg, épp fordítva, mint a korábbi években volt szokásos. A program második napján vonattal érkeznek Csíkszeredára, ahonnan gyalogosan több százezer magyar-székely zarándokkal együtt indulnak a szentmisére a csíksomlyói nyeregbe. Az utazás harmadik napja az Ezeréves határhoz, Gyimesbükkre vezet. Sajnos a következő napon véget ér ez a gyönyörű, lélekemelő program.

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz Székelyföldről - a változatosság kedvéért - az északi útvonalon, tehát Gyergyószentmiklós, Déda, Dés, Zsibó, Zilah, Nagykároly útvonalon érkezik Érmihályfalva/Nyírábrány határállomásra, majd Debrecen, Püspökladány, Szolnok irányában érkezik, Budapestre , ahol a Keleti Pályaudvaron a Székely Gyors útja véget ér. A Csíksomlyó Expressz természetesen a Dunántúlon halad hazafelé, ahol ugyan azon az állomásokon megáll, mint az oda úton.

a. Honnan indul a Csíksomlyó Expressz?
1. Sopron
x. Szombathely
2. Budapest

b. Hol csatlakozik a Csíksomlyó Expresszhez a Székely Gyors?
1.  Szolnok
X. Püspökladány
2. Budapest

c. Hol lesznek elszállásolva a Székely Gyors utasai?
1. Alcsíki településeken
x. Csángóföldön
2. Szatmár megyében

d. Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz melyik erdélyi nagyvárosban áll meg rövid megemlékezésre az oda úton?
1. Nagyvárad
X. Kolozsvár
2. Mindkét helyen

e. Milyen útvonalon halad az össznemzeti zarándokvonat hazafelé Magyarországra?
1. Észak-Erdély
X. Bánát, Bánság
2. Dél-Erdély

4. forduló

A csíksomlyói búcsú a magyar római katolikus hívők által minden évben pünkösdkor, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi (Csíksomlyó melletti) Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben pünkösd szombatján.

A búcsújárás egyik hagyománya az erdélyi katolikusok emlékezetében egy legendás csatával függ össze, amikor is 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem (aki római katolikus hitben nevelkedett, majd előbb lutheránus, később református hitre tért, halála előtt pedig unitáriussá vált) Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát erőszakkal akarta volna unitárius hitre téríteni. A legenda szerint 1567 Pünkösd szombatján János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A hagyomány szerint a székelyek legyőzik az erdélyi fejedelem seregét, azóta e győzelem emlékére rendezik meg minden évben a Pünkösdi búcsút.

A csíksomlyói búcsú Románia kommunista diktátorának, Nicolae Ceausescunak az 1989-es bukása után nemcsak az erdélyi, de a világ keresztény magyarságának ökumenikus közös nemzeti kegyhelyévé és találkozóhelyévé vált.

A fentiek emlékére gyűlik össze minden év pünkösd szombatján a katolikus székelység, akik Kissomlyó hegyén nyírfaágakkal ékesített zászlókkal körmenetet tartanak. A hagyomány szerint a menet elején keresztaljakkal vonulnak a szentmisére, ugyanúgy mint a Kárpáteurópa utazási iroda (www.karpateuropa.hu) által érkezett zarándokok.

a. Melyik napon és hol tartják a csíksomlyói búcsú szentmiséjét?
1. Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben pünkösd szombatján
x. Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben pünkösd hétfőjén
2. Csíksomlyói kegytemplomban vasárnap

b. A legendás csatában melyik erdélyi fejedelem seregét verték meg a székelyek 1567-ben?
1. Apafi Mihály
X. Báthori István
2. János Zsigmond

c. Mikor vált a magyar kereszténység ökomenikus közös ünnepévé a csíksomlyói zarándoklat?
1.  Ceausescu bukása után (1989)
X.  Trianont követően (1920)
2.  a Kiegyezés évében (1867)

d. A zarándokok mit visznek magukkal a vonuláskor?
1. Májusfát
X. Keresztaljakat
2. Virágszirmot

e. Többnyire milyen valláshoz tartoztak a Csíksomlyói Búcsúra érkező székelyek?
1. Református
x. Római katolikus
2. Unitárius

3. forduló

2008-ig hatvannégy év telt el, hogy Erdély területét magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország Ezeréves határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely Gyors.

2016-ban pünkösdkor felkerekedő zarándokvonat, a Székely Gyors, illetve a Csíksomlyó Expressz a Kárpáteurópa utazási iroda szervezésében (www.karpateuropa.hu) először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

Trianon után, a 40-es éves években teremtettek újra vasúti összeköttetést a magyar főváros és Székelyföld között, az akkoriban Budapest és Sepsiszentgyörgy között közlekedő Székely Gyors Nagyvárad–Kolozsvár–Dés–Szeretfalva–Déda–Madéfalva (és vissza) útvonalon közlekedett. A program második napján a híres Csíksomlyó Mária kegyhely búcsúján vettek részt az utasok, majd a harmadik napon a Madéfalva–Gyimesbükk hegyi pályán a civil kezdeményezésre, közadakozásból felújított, a történelmi Magyarország határán álló 30. számú MÁV őrház avatására indultak.

A végig magyar mozdonnyal vontatott különvonat az egymást sokáig gyanakvóan figyelő két nép viszonyában sorompókat bontott le, utasai lélekemelő élményekkel gazdagodtak a hagyományos, pünkösdi csíksomlyói zarándoklaton, és a helyi hatóságok szerint is európai szellemiségű ünneplésnek lehetett a résztvevője az a mintegy tízezer lélek, aki azon a feledhetetlen napon Gyimesbükkre érkezett. 2016-ben ugyancsak az alkalom tiszteletére látványosan átfestett II. Rákóczi Ferenc emlékére feldíszített TRAXX mozdony húzza majd a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors össznemzeti zarándokvonatot.

a. Mikor veszítettük el Erdélyt?
1. Kiegyezéskor
X.  I világháborút követően
2.  '48-49-es szabadságharc után

b. Mikor indult legelőször útjára a Székely Gyors?
1. Trianont követően
X. 40-es években
2. 1945-ben

c. Mikor érkezett meg hosszú idő után újra a Székely Gyors Erdélybe?
1. 1989-ben
X. Ceausescu bukását követően
2. 2008-ban

d. Milyen mozdony vontatta a zarándokokat 2008-ban?
1. magyar mozdony
X. román mozdony
2. német mozdony

e. Mit avattak fel a 2008-ban Székely Gyors utasai az ezeréves határnál? 
1. Széphavason Szent László kápolnáját
X. MÁV 30-as őrházát
2. Rákóczi vár egyik felújított bástyáját

2. forduló

Össznemzeti Zarándokvonat. A vonatot alkotó Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz utasai idén május 13-16. között keresik fel Erdélyt. A zarándokok fővédnöke ezúttal Böjte Csaba ferences testvér lesz.

2016-ban az Ezeréves határról Madéfalvára jövet - hogy kedves utasaink részére még emlékezetesebbé tegyük az ünnepséget - részt veszünk az Erdélyben és Magyarországon is óriási népszerűségnek örvendő Csík zenekar élő, másfél órás szabadtéri koncertjén, melyet a Madéfalvi Önkormányzattal együttműködve rendezünk meg. Így székely testvéreinkkel közösen hallgathatjuk a Csíksomlyó Expressz - Székely Gyors idei sztárvendégeit.

A harmadik napon Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait és a vár tövében, az Ezeréves határon álló, felújított 30. számú MÁV őrházat (a MÁV egykoron legkeletibb őrházát), illetve részt veszünk a kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén. A kora délutáni órákban visszaindulunk Madéfalvára, ahol a turulmadaras emlékmű körül kialakított emlékparkban megemlékezünk a madéfalvi veszedelemről, a helybeli székelyek társaságában.

Ezt követően hallgathatjuk meg az Erdélyben és Magyarországon is hallatlanul népszerű Csík zenekar élő, másfél órás szabadtéri koncertjén, mely egy nagyszabású ünnepségsorozat keretében kerül megrendezésre a helyi és környékbeli sokaság részvételével.

Kérdéseink

a. Hol tartanak szabadtéri, élő koncertet?
1. Madéfalván
X. Csíkszeredán
2. Somlyó nyeregben

b. Ki tart élő szabadtéri koncertet a zarándokoknak?
1. Omega együttes
X. Quimby zenekar
2. Csík zenekar

c. Hol találhatók a Rákóczi vár romjai?
1. Hargita hegység
X. Gyimesbük
2. Máriaradna

d. Milyen emlékműnél tartanak megemlékezést?
1. Petőfi emlékmű - Fehéregyházaa
X. Turulmadaras emlékmű - Madéfalva
2. Tamási Áron emlékmű – Farkaslaka

e. Ki lesz 2016-ban a zarándokok fővédnöke?
1. Orosz Lóránt szentkúti ferences szerzetes
x Urbán Erik csíksomlyói ferences szerzetes
2. Böjte Csaba ferences testvér

1. forduló

Az első feladatsor a különvonat mozdonyának névadójáról II. Rákóczi Ferenc fejedelemről szól.

Egészen 2008-ig hatvannégy év telt bele, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely gyors. 2016-ban már hagyományként, ismét a II. Rákóczi Ferenc képmásával feldíszített mozdony viszi a zarándokokat Székelyföldre.

Tisztelgés az erdélyi fejedelem előtt - íme, a Rákóczi-mozdony

Tisztelgés az erdélyi fejedelem előtt - íme, a Rákóczi-mozdony


II. Rákóczi Ferenc magyar főnemes, erdélyi fejedelem, a Rákóczi-szabadságharc vezetője. Neve szorosan összefügg a szabadságharccal, de a hatalmas küzdelem nem járt sikerrel, a harcnak fegyverletétellel és hűségesküvel és a "szatmári békeszerződéssel" lett vége. Ő azonban nem fogadta el a béke feltételeit és Lengyelországba távozott. Később járt Franciaországban, majd Törökországban telepedett le, ahol egész kis magyar kolónia alakult ki körülötte. Eseménytelen, egyhangú, szinte zárdai élete itt ért véget.

Kérdéseink

a. Melyik mai ország területén született II. Rákóczi Ferenc?
1. Szlovákiában
X. Magyarországon
2. Ausztriában

b. Hol választották fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet?
1. Délvidéken
X. Felvidéken
2. Erdélyben

c. Hogy végződött a szabadságharc?
1. Győzelemmel
X. Fegyverletétellel, hűségesküvel
2. Vereséggel

d. Hol töltötte II. Rákóczi Ferenc utolsó napjait?
1. Lengyelországban - Dancka
X. Törökország - Rodostó
2. Franciaország – Grois Bois kolostor

e. Milyen nagy esemény fűződik a nevéhez?
1. Mohácsi vész
X. Egri vár ostroma
2. Rákóczi szabadságharc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!