Győr és környéke

2019.08.14. 19:03

Így láthatunk a legtöbbet a varázslatos augusztusi csillaghullásból Győrből

Győr legjelentősebb távcsöve az egyetemi kupolában található, 1950-ben készült. Az a csillagda jelenleg nem látogatható. Viszont az augusztusi csillaghulláshoz nem is kell semmilyen felszerelés, csak türelem.

Gyurina Zsolt

A csillaghullás figyeléséhez a legjobb egy romantikus éjszaka. "Feküdjünk le a fűbe és figyeljünk. Így az égnek jóval nagyobb szeletét látjuk, mintha állva fürkésznénk az eget, és a látómező perifériájában felbukkanó üstökösöket is nagyobb eséllyel vesszük észre" – mondja a győri Lencse József, a Magyar Csillagászati Egyesületi tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy nem kell kimenni a városból. Egy meleg nyári estén az Aranypart füve is jó helyet kínál a csillagok fürkészéséhez, mindössze arra figyeljünk, hogy kerüljünk ki az utcai lámpák fényköréből.


Az augusztus a csillaghullás ideje, Győrben és környékén is figyelhetjük a csillagokat: a legjobb helyek a szakértők szerint a nyúli és győrújbaráti dombokon vannak, a város déli oldalán több magáncsillagvizsgáló is épült. Az égbolt felfedezéséhez kiváló lenne a Széchenyi-egyetem csillagdája is, ám az az idén még nem volt nyitva. "Rendbe kellene tenni, reméljük, hogy a tanév kezdete után előre tudunk lépni az ügyben" – mondja Pércsy Kornél, az egyetemi csillagászklub vezetője, aki bízik abban, hogy a szeptemberi Kutatók Éjszakájára újra kinyithat a létesítmény. Az a tapasztalata, hogy a hallgatók kevésbé ismerik, de a környékbeli települések iskoláscsoportjai között nagyon népszerű.


Megemlíti, hogy a csillaghullás figyeléséhez nem kell feltétlenül csillagvizsgáló. A városban lévő csillagdák viszont a nagyobb bolygók megfigyeléséhez kiválóak, a városi fények ellenére is. Pércsy Kornél ahhoz is tanácsot adott, mikor és merre emeljük tekintetünket az augusztusi égre. "A meteorok az égbolt bármelyik pontján feltűnhetnek, ennek az interneten pontosan utána lehet nézni. Általánosságban nem sokkal éjfél után aktívak, mert a föld akkor már az éjszakai oldalával fordul előre és azok a meteorok, amelyek szembejönnek, jobbak láthatóak."


A legtöbb hullócsillag a hét elején volt látható, de a Perseidák nevű meteorraj augusztus 20–25-ig látható. Az igazán látványos időszakban, augusztus elején akár száz is leesik óránként. Aki mostanában meteorokat keresne, fordítsa a tekintetét kelet felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!