Győr és környéke

2019.08.14. 12:33

Hatvanéves a győri balettigazgató

Rokonok, barátok és kollégák köszöntötték Kiss Jánost.

Gyurina Zsolt

Milyen érzés hatvanévesnek lenni? – kérdeztük Kiss Jánostól tegnap este, amikor a Győri Balett igazgatója a születésnapját ünnepelte rokonokkal, barátokkal és a társulat tagjaival a győri Komédiás étteremben. "Nem érzem magam öregembernek, rengeteg fiatal vesz körül – válaszolta az ünnepelt. – Nagyon büszke vagyok az elmúlt hatvan évemre, ami úgy vonult el, mint egy gyorsvonat. Természetesen a legbüszkébb a gyermekeimre, a fiamra és a lányomra vagyok, illetve a többi gyermekemre: a Győri Balett nagy családjára. Nagyon izgalmas évünk van, a számok kínálják a játékot: miközben a hatvanadik születésnapomhoz értem, a balett negyvenéves lett."


Ezután azt firtattuk, hogy szokott-e nosztalgiázni. Azt felelte: bár a múlt nagyon fontos, abból tanulni lehet, inkább előre szeret nézni: mindig az adott feladat foglalkoztatja és a jövő, mert számtalan terve van. Azért is különleges ez az időszak számára, mivel ez az utolsó éve mint igazgató, megbízása 2020-ban lejár és a balett éléről távozik. „Bízom benne, hogy az lesz az utódom, akit én szeretnék, tehát Velekei László. Rengeteg felkérésem és tervem van, de most még ne erről beszéljünk, ez az este az ünneplésé és a szórakozásé" – fejezte be a születésnapos.


Kiss János élete a főiskola befejezése után egybeforrt a számos megújuláson átesett nemzetközi hírű társulattal. Ifjú táncosként 1985-ben Liszt-díjat kapott, majd 1991-ben, Markó Iván távozása után átvette a társulat vezetését. Tizenöt éve érdemelte ki a Hevesi Sándor-díjat, egy évre rá érdemes művész lett, majd Győr díszpolgára. Szent László-díjat (1995), Pro Urbe díjat (1998) és Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1997) kitüntetést kapott rövid időn belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!