Győr és környéke

2018.09.21. 11:52

Életre kelt az utolsó emeletes győri busz - fotók az utazásról

A különleges emeletes győri busznak ez volt az első hivatalos útja veteránjárműként a tavaly nyári nyugdíjazása után.

Szeghalmi Balázs

Szeptember 16. és 22. között rendezik az Európai Mobilitási Hetet Győrben. A programsorozat egyik legérdekesebb eleme az volt, hogy az egyetlen út erejéig emeletes busszal barangolhatták a városban a buszbarátok. Az utolsó győri Ikarus EAG E99-es típusú járművet tavaly "nyugdíjazták", de nosztalgiacélra megtartották.


18 éven át futott


Az érdeklődésről mindent elmond: a kétszer egy órás, ingyenes városnézésre a regisztrációt rövid idő alatt zárni kellett, a buszon a szabad helyek gyorsan elkeltek. Így a szervezők úgy döntöttek, hogy egy fél órás kisebb kört beiktatnak az eredetileg tervezett 1-1 órás, hosszabb városnézés előtt. Utóbbi esetében a buszozás élményét a "Gyere Győrbe" idegenvezetője tette még teljesebbé a látottakkal kapcsolatos érdekes történetekkel.


Az utolsó emeletes győri buszért tavaly sokan aggódtak, szerencsére kérdésünkre már akkor megerősítette az ÉNYKK, hogy nem bontják el a különleges járművet, hanem felújítják veteránjárműnek. A szóban forgó Ikarus-busz 18 éven át szolgálta az utasokat. A nyugdíjazása előtti években főleg Győr és Pécs között járt. Elsősorban egyetemisták utaztak a fedélzetén a kisalföldi és a baranyai megyeszékhely között.

 

Fotók: Zátonyi Gergely (Győribuszok.hu)


Az utolsó busz


"Az Ikarus EAG E99-es típusból összesen tizenhetet gyártottak a '90-es évek végén. Ezek közül 13 Magyarországon szolgált. Az emeletes győri busz volt az utolsó közülük, amely még szállított utasokat. Egészen 2017 júliusáig" – mondta Zátonyi Gergely, a Győribuszok.hu szerkesztője.


A helyi buszbarátok remélik, hogy hamarosan újra lehetőség nyílik felszállni az emeletes buszra nyílt napokon, közösségi közlekedést népszerűsítő rendezvényeken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!