Győr és környéke

2019.08.28. 08:55

Átalakítanák az ingyenes parkolót Győrben a Petőfi híd alatt

A Győr-Szol zrt. úgy alakítaná át a győri Petőfi híd alatti parkolót, hogy az autók rendezettebben tudjanak megállni, s a terület később akár díjköteles is lehessen. Döntés ugyanakkor nem született a fizetőhálózatba vonásról.

Hancz Gábor

A Közbeszerzési Értesítőben nemrégiben jelent meg annak a tendernek az eredményhirdetése, amelyet a győri önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő Győr-Szol zrt. a Petőfi híd alatti parkoló átalakítására írt ki. A belvárosi, a Rába hullámterében lévő – s ezért áradás esetén időnként víz alá kerülő – területen jelenleg 160 autó várakozhat ingyenesen, s miután a városrészben mindenhol másutt fizetni kell ezért, többnyire telt ház tapasztalható. A tájékoztatóból ugyanakkor az derül ki, hogy a pályázat eredménytelen lett, miután egyetlen ajánlat sem érkezett.

Az átalakítás célja az lenne, hogy az autó ne összevissza álljanak - Fotó: H. Baranyai Edina

A hirdetményben egyébként szerepelnek a változtatás részletei.


A majdani nyertes feladata az lesz, hogy a parkolót átalakítsa. Ehhez a folyó jobb parti fővédvonalának szűk, négy méter széles kulisszanyílását kétirányú személygépkocsi-forgalom lebonyolítására alkalmas szélességűre kell átterveznie. A parkoló jelenleg egy három méter széles úton közelíthető meg, amit öt és fél méteresre bővítenének, hogy a le- és felhajtó járművek elférjenek egymás mellett.


A keleti oldalon meglévő aszfalt burkolatú lépcsőt elbontanák, a járdákat pedig felújítanák. A szöveg szerint külön járdarész vezet majd oda, ahol később a parkolóautomata és az elektromos hálózathoz szükséges fogyasztásmérő, gyengeáramú szekrény és erőátviteli szekrény lesz.


Ebből arra lehetne következtetni, hogy a győri belváros utolsó nagy, ingyenes parkolója fizetős lesz, de Ozsvárt Tamás, a közszolgáltató szóvivője a Kisalföldnek azt hangsúlyozta: ilyen döntés – amit egyébként nem a Győr-Szol, hanem a városi közgyűlés hozhat meg – nem született. A szakember hozzátette: a tervezett kivitelezés lényege, hogy megszüntessék a jelenlegi, gyakran áldatlan állapotokat, hiszen az autók felfestett parkolóhelyek hiányában sokszor összevissza állnak, s a kulisszanyílás és az út szélessége sem megfelelő. S ha már hozzányúlnak a területhez – jegyezte meg –, akkor célszerű azt úgy tenni, hogy ha bármikor felvetődne a fizetős parkolás bevezetése, annak a műszaki feltételei rendelkezésre álljanak. Ozsvárt Tamás kérdésünkre elmondta: idén már nem írják ki újra a közbeszerzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!